Словенецът Александър Чеферин е новият президент на УЕФА

48-годишният шеф на словенския футбол ще изкара мандата на напусналия Мишел Платини до 2019 година

Словенецът Александър Чеферин е новият президент на УЕФА

Словенецът Александър Чеферин беше избран за нов президент на УЕФА.

48-годишният президент на Футболната асоциация на Словения събра 42 гласа на конгреса на УЕФА в Атина. Той имаше преднина от цели 29 гласа пред холандеца Михаел ван Прааг, останал с едва 13.

48-годишният Чеферин наследява френската легенда Мишел Платини, който подаде оставка, след като беше наказан да не се занимава с футбол.

Александър Чеферин ще управлява европейския футбол до края на мандата на Платини до 2019 година.

На конгреса присъства президентът на БФС и член на Изпълнителния комитет на УЕФА Борислав Михайлов.

Словенецътстава общо 7-ият различен президент на УЕФА. През годините постът са заемали Ебе Шварц (Дания), Густав Видеркер (Швейцария), Артемио Франки (Италия), Жак Жорж (Франция), Ленарт Йохансон (Швеция) и Мишел Платини (Франция).
Италианката Евелина Кристилин бе избрана да представлява УЕФА в Съвета на ФИФА.

Още преди да бъде избран словенецът се опълчи на предложената и вече одобрена нова схема за провеждане на Шампионска лига, която гарантира по четири места в групите на най-големите първенства в Европа – Висшата лига, Примера, Серия А и Бундеслигата.

Миналия месец централата в Нион обя­ви промените в турнира за пе­риода 2018-2021 г., според кои­то водещите 4 първенства - Англия, Испания, Германия и Италия, ще имат сигурни по четири участника в групите, а другите страни от ранглиста­та до 10-о място ще са с по двама или един представител. Така шампионите от средни­те и малките първенства, включително България, ще трябва да се борят за 4 места.

От Европейските професи­онални лиги (ЕПФЛ) обявиха но­востта за "неприемлива". В съ­щото време се лансира нов ва­риант за Суперлига, в който ос­вен европейските грандове ще участват и такива от света.

От УЕФА представиха и кратка визитка на новия президент:

Александър Чеферин е роден в Любляна, Словения, на 13 октомври 1967 година.

Завършва университета в Любляна във факултета по право, после започва работа в юридическата фирма на своето семейство и развива специален интерес в защитата на интересите на професионалните атлети и спортните клубове. По-късно става директор на компанията.

Заинтересован е от местния футбол през 2005 година заради съвместната си работа с директорите на Свеа Лесна Лития, един от най-успешните отбори по футзал в Словения. Става член на изпълнителния комитет на аматьорския ФК Адвокатите от Любляна от 2005 година.

Чеферин е женен с три деца, владее отлично английски и италиански. Избран е за президент на Футболната асоциация на Словения през 2011-а. Бил е втори  и трети вицепрезидент на Правната комисия на УЕФА от 2011 година насам.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки