Две десетилетия Иниеста в Барса

"Изминаха 20 години от деня, в който влязох в Ла Масия, за да сбъдна мечтата си”

Две десетилетия Иниеста в Барса

Капитанът на Барселона Андрес Иниеста отбелязва един много скъп за него повод.

На вчерашната дата точно преди 20 години той влезе в прочутата школа Ла Масия.

"Изминаха 20 години от деня, в който влязох в Ла Масия, за да сбъдна своята мечта. Незабравими спомени през всички тези години. Благодаря на всички, които направиха това преживяване възможно", коментира Иниеста.

Андрес Иниеста дебютира за Барселона на 18 години в мача срещу Брюж под ръководството на Луис ван Гаал. Роден във Фуентеабия, селце в провинция Албасете, той започва да играе футбол в местния тим, след което, когато е на 12, привлича вниманието на големите клубове по време на детски турнир.

Родителите му обаче познават един от треньорите в школата на Барса - Енрике Орисаола, който ги убеждава да пуснат Андрес в Ла Масия. Първоначално той приема трудно раздялата със семейството си, но след това бързо демонстрира потенциала, който има.

Следва официален дебют за първия отбор, когато е на 18, а след това останалото е история. До момента Иниеста е записал 596 участия за каталунците, в които е вкарал 55 гола. Спечелените трофеи обаче са общо 29, сред които 8 титли на Испания и 4 триумфа в Шампионската лига.

През 2006-а дебютира за националния тим, след което се превръща във важна част от него и става част от големите успехи на Ла фурия, увенчани с 2 европейски и една световна титла, като на финала на Мондиала през 2010 Андрес вкарва и решаващия гол срещу Холандия.

През миналия ноември Андрес става едва третият играч на Барселона, който е аплодиран от феновете на Реал Мадрид на "Сантяго Бернабеу" след Диего Марадона и Роналдиньо, което става, след като е избран за №1 по време на дербито срещу „белите”, спечелено от неговия тим с 4:0.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки