България стана отборен победител на Балканския шампионат по мотокрос в Самоков

124-ма пилота от 7 държави взеха участие в 4-тия кръг на Балканския и 6-тия кръг на Републиканския шампионат

България стана отборен победител на Балканския шампионат по мотокрос в Самоков

Много оспорвано и интересно завърши Гран При България 2016 по мотокрос в Самоков. За първи път от много години насам феновете на мотокроса станаха свидетели на толкова много интересни, напрегнати и оспорвани състезателни маншове. Гран При България 2016 се проведе на мотополигон “Ридо” в Самоков в памет на Георги Янакиев, а двата състезателни дни бяха посетени от повече от 8 000 зрители.

124-ма пилота от 7 държави (България, Македония, Сърбия, Румъния, Турция, Гърция и Кипър) взеха участие в 4-тия кръг на Балканския и 6-тия кръг на Републиканския шампионат.

При най-малките в клас МХ 65 победата в двата манша спечели Виктор Бориславов с КТМ, но тя не дойде никак лесно, особено във втория манш, където чак в последната обиколка успя да задмине Мариус Канакис от Гърция. Втори в крайното класиране за кръга се нареди именно гръцкият пилот, а трети Радостин Михайлов (България, КТМ), който кара много силно и финишира втори в първия манш, трети във втория и събра 42 точки, колкото Канакис, но заради третото място във второто пробягване остана трети за кръга.

В клас МХ 85 зрителите станаха свидетели на нещо уникално. Първият манш беше спечелен от Антонис Сагмалис от Гърция, който беше над всички, но във втория Николай Малинов с Кавазаки успя да удържи победата буквално сантиметри преди финала. Малинов с 1 десета от секундата пресече финала първи, за радост на зрителите, които станаха на крака, за да го аплодират. Благодарение на инфарктната си победа във втория манш Малинов прибави 47 точки към актива си за генералното класиране. Със същия точков резултат втори се класира Антонис Сагмалис, а трети Кристиян Иванов (България, КТМ), който завърши на тази позиция и в двата манша.

В клас МХ победителят от вчерашния първи манш Мартин Тодоров (България, Ямаха) падна във втория и получи контузия в рамото и не продължи състезанието. В негово отсъствие вторият манш беше спечелен от Сава Савас (Кипър, КТМ), който с общо 40 точки зае второто място в крайното подреждане за кръга. Победител с 44 точки стана Юлиян Райчев (България, Кавазаки), който записа две втори места в маншовете. Трети с 38 точки на трибуната за награждаване се качи Веселин Малинов (България, Кавазаки). Савас спечели и плакета на “Спорт тото” за най-бърза обиколка в квалификацията.

В клас МХ 1 крайната победа и в двата манша извоюва Адриан Радута (Румъния, Ямаха), който водеше през цялото време битка за лидерската позиция с Християн Илиовски (Македония, Ямаха), а трети завърши Васил Георгиев (България, Сузуки) с 38 точки.

В клас МХ 2 също публиката видя едно изключително начало и в двата манша. Двамата ни участници в Световния шампионат по мотокрос Майкъл Иванов (КТМ) и Иван Петров (КТМ) показаха, че неслучайно са част от континенталния елит. В средата на първия манш в опит да задмине Иван Петров Майкъл изпусна мотора при приземяване и падна. Нашият пилот се изправи бързо, но машината се нуждаеше от ремонт, защото бе счупено кормилото. Поради тази причина Майкъл не завърши първия манш, който беше спечелен от Петров.

Във втория отново двамата тръгнаха в люта битка за първото място. На няколко пъти си сменяха позицията, но в края на манша след контакт с изостанал състезател Майкъл отново падна, но му трябваше около 30 секунди, за да запази своят мотор и да потегли. Време, което се отрази идеално за Иван Петров и той финишира като победител. Любопитно е, че Майкъл Иванов се опита да стопи 20 секунди за 3 обиколки и атакува Хакан Халми (България, КТМ), но след последният скок Халми даде повече газ и успя с хилядни от секундата да удържи на натиска и да остане втори. Трети от двата манша се класира Тони Цветков (България, Ямаха, 38 точки).

Благодарение на отличното представяне на родните пилоти България стана и отборен победител на Балканския шампионат, който се проведе в Самоков, изпреварвайки убедително състезателите на Гърция и Румъния.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки