Трите корони вече не блестят

Тръгнаха си седмина с общо 492 двубоя за Швеция

Трите корони вече не блестят

След Евро 2016 националният отбор на Швеция бе принуден да отвори нова страница.

Това бе неизбежно, след като Трите корони загубиха напълно блясъка си и в момента се опитват да си го върнат. Те едва се класираха на финалите във франция - достигнаха ги след бараж срещу Дания. Но там част от големите фигури в състава пяха лебедовата си песен. Тя обаче не бе такава, каквато им се искаше.

След реми с Ейре на старта гордата Швеция бе принудена да си стегне багажа още след груповата фаза (въпреки че три тима можеха да продължат напред) - допусна поражения с по 0:1 от Италия и Белгия. Това бе тъжен край за повече от половин дузина футболисти, както и за селекционера Ерик Хамрен.

Битките във франция бяха последни за "игралите сякаш вечно" за Швеция Андреас Исаксон, Ким Челстрьом и Златан Ибрахимович - именно те бяха и големите звезди в селекцията. Вратарят Исаксон е трети по срещи за страната си със 133, а Ибра бе голмайстор №1 със своите 62 точни изстрела (носеше и капитанската лента в последните 6 години). Жълтата фланелка бе свалена и от Ерик Йохансон, Микаел Антонсон, Понтус Верблуум и Еркан Зенгин - общо седморката имаше на сметката си 492 двубоя за Швеция.

Тръгна си и Ерик Хамрен - човекът, който води отбора повече от 6 години - пое го в края на 2009-а... Задачата да върне блясъка на Трите корони има 54-годишният Ян Олоф Андресон, известен просто като Яне Андерсон. Когато е бил футболист, той едва ли е предполагал, че някога ще се добере до селекционерския пост. Нападателят носи екипа на... петодивизионния Алетс ИК. За 11 години (1979-1986 и 1988-1992) в нискоразредния тим той се превръща в гол- майстор №1 в историята му.

Именно в него се захваща с треньорството -  от 1988 до 1992 е играещ наставник. След това той става асистент в Халмщад, а от 2004 до 2009 година вече е начело на тима. През 2011-а се мести в Норкьопинг, 6 който постига и най-големия си успех - през миналата година печели титлата, а след това и Суперку-е възнаградена с договор от федерацията на Швеция.

През април тази година той е поканен за асистент на Хамрен с ясното съзнание, че ще го наследи след края на Евро 2016. Така Яне пое плавно поста. Стартът му самостоятелно начело на Трите корони не бе гладък - 1:1 у дома срещу Холандия и измъчено 1:0 над Люксембург у дома. Той бе по-скоро неизбежен с оглед на отказалите се играчи.

Андерсон реши да гради отбора около опитните защитници Микаел Лустиг (Селтик) и взелия капитанската лента Андреас Гранквист (Краснодар) - двамата са и единствените с над 50 двубоя за селекцията. Така че утре възпитаниците на Петър Хубчев ще срещнат изцяло променен отбор - не този, който познават запалянковците. Българите ще се изправят срещу тим, който тепърва трябва да трупа вяра в собствените си сили.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки