Жеков към Левски: Ако те си мислят, че ще играят с Литекс, то ЦСКА ще играе срещу Динамо

"На ЦСКА ще му е трудно. Като цяло и двата отбора не са цъфнали и вързали в момента"

Жеков към Левски: Ако те си мислят, че ще играят с Литекс, то ЦСКА ще играе срещу Динамо

Ненадминатият голмайстор у нас Петър Жеков даде интервю за вестник "Тема Спорт", в което говори за предстоящия мач между ЦСКА-София и Левски на 15 октомври, като си припомни някои от сблъсъците със "сините". Рекордьорът по голове в мрежата на тима от "Герена" навършва 72 години днес.

 

Г-н Жеков, Левски ли е фаворит в дербито, предвид, че е лидер в класирането?

 

- Първото място на Левски е илюзорно. Отборът им е далеч като класа от лидерството. Пък и няма как да преборят Разград. Така че е измамно да се твърди, че Левски е фаворит в дербито само защото временно заема първото място. Пък и си спомням, че и ние бяхме фаворити, когато ни победиха с 2:7 през ноември 1968-а. Ние тогава 11 мача нямахме загуба, а те бяха доста зле. Но на терена какво се случва е съвсем отделен въпрос.

 

Какви са очакванията ви за предстоящия сблъсък?

 

- На ЦСКА ще му е трудно. Като цяло и двата отбора не са цъфнали и вързали в момента. Не ме впечатляват откъм класа. Ще се сборят и предполагам, че ще ги раздели един гол. Според мен ЦСКА може да излъже Левски, но трудно ще го надиграе.

 

Защо смятате така?

 

- Ами доста неща ме притесняват в ЦСКА. Някои от играчите са понатежали, още не могат да свикнат един с друг, макар и да има лек напредък, националите не тренират с отбора... Треньорът също не ми вдъхва много увереност. Грандовете не се водят от толкова млади треньори. Трудно става. Аз съм минал по неговия път, но на 38 не можеш да знаеш всичко, ти тънкостите на професията още не си ги усвоил. Може и няколко езика да знаеш, но на нас не ни трябва полиглот, а треньор.

 

Насреща му е хитрата лисица Люпко Петрович...

 

- Точно за това говоря. Пийва си, хапва си, ама футболът му е ясен. Той се е наситил на трофеи, успехи... Затова казвам, че ще е мъчна работа. Но в крайна сметка маймунките са важни, а маймунките са футболистите на терена. На ЦСКА обаче му трябва повече класа, ако иска да постигне нещо сериозно било в първенството или в Европа. Поне изгониха Вилмар Джордан. Той не играеше, а валираше терена, а беше тръгнал голмайстор на ЦСКА да става. Но има и кадърни момчета. Левият бек Недялков е силен футболист, но не знаят да го използват по най-добрия начин. Виана също е класа. Проблемът е, че отборът няма заучени положения и разигравания. Аз досега на 7-8 работи да ги бях научил.

 

В Левски половината от работещите в клуба казват, че няма да има вечно дерби, другите казват, че ще има... Как гледате на подмятанията от "Герена" за ГМО-та и Литекс?

 

- Ако те си мислят, че ще играят с Литекс, то ЦСКА ще играе срещу Динамо в дербито. Хайде стига, все едно не си спомнят колко промени на името и обединения са имали през годините.

 

Вие сте рекордьор по голове срещу Левски, имате 23 (12 с Берое и 11 с ЦСКА). Кой ви е най-скъпият?

 

- Трудно се забравя онзи за ЦСКА, който беше почти от центъра за победното 2:1 в 90-ата минута през март 1973-та във Вечното дерби. Но имам и още два-три много красиви. Те толкова много бяха, че вече трудно си ги спомням всичките (смее се). Аз и друг път съм го казвал, че заради головете ми срещу Левски напук не ме избираха за футболист на годината и като цяло бях недооценен. Не успяха да го преглътнат, че им вкарвам редовно. Сигурно, след като си отида, ще ми оценят постиженията.

 

Как виждате положението в националния отбор?

 

- В момента тази формация става само за спаринг-парт-ньор на другите отбори в групата. Когото и да сложат за треньор, с тези играчи няма как да стане. През 22-ри век евентуално може да изкараме поколение като онова, което стана 4-то на световното... 

Куп отбори с оферти за Кордоба

Лил е последният европейски клуб, който желае защитникът на Левски

ЦСКА подписа с Иван Тасев за три години

Младата звезда на Пирин Благоевград ще се присъедини към "армейците" през лятото

Арда е пред сделка с Емил Виячки от ЦСКА 1948

В началото на седмицата футболистът е бил в Кърджали

Черно море подписва с халф от Пирин след края на сезона

Аюб Абу е впечатлил Илиан Илиев

Пьотровски с предложения от три отбора в Германия

Според информации, Лудогорец ще иска поне 10 милиона евро за полузащитника

Пирин и Ботев Враца откриват плейофната фаза в първенството

Срещата е днес от 20:00ч.

Черно море се прицели в Пламен Илиев?

Иван Дюлгеров най-вероятно напуска след края на сезона и "моряците" се оглеждат за заместник

ЦСКА ще удари за втори път Левски в дербито

Вижте подробности

НКП обяви, че ще има шествие преди дербито с ЦСКА

Двубоят на "Васил Левски" е от 16:15ч. в събота

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки