Марк Бата: Дузпа има, решението на Стоянов е правилно

"Съдиите взимат решение за половин секунда, а ние гледаме и анализираме няколко седмици"

Марк Бата: Дузпа има, решението на Стоянов е правилно

Консултантът на българските съдии - французинът Марк Бата - обяви, че отсъдената дузпа в полза на ЦСКА-София в мача с Левски е редовна. Той подчерта, че главният съдия Ивайло Стоянов е постъпил правилно, предвид факта, че трябва да взима решения за части от секундата. 

 

Бата говори на пресконференция, в която участваха още председателят на Съдийската комисия Петър Петров, както и Радан Мирянов. 

 

"Това е дерби и се очаква от всеки в България. Поведението на терена беше в рамките на коректното. На второ място, с Ивайло Стоянов имахме анализ. Най-общо казано сме удовлетворени от ръководството му. Останаха някои неща, които трябва да се подобрят. Това са технически детайли". 

 

"Дузпата? Тя беше 1 минута, а мачът трае 90 минути. Обсъдихме ситуацията и той имаше перфектното позициониране, за да вземе решение. Ивайло беше на 6-7 метра от ситуацията. Нека не забравяме, че съдиите взимат решение за половин секунда, а ние гледаме и анализираме няколко седмици", добави специалистът. 

 

"За мен решението на Стоянов е правилно, тъй като нападателят пръв игра с топката. Вратарят и защитниците при всяко положение в наказателното поле поемат известен риск. Като стоя пред вас, е много по-лесно да обясня защо е свирил дузпа. Щеше да е доста по-трудно да ви кажа защо не го е направил, ако не бе взел такова решение", добави Бата.

 

"Единствено може да се обсъжда дали трябва да се покаже жълт картон при дузпата. В тази ситуация съдията може да отсъди наказателен удар, а единствено може да избегне жълтия картон. Съдията трябва да вземе две основни решения. Дали вратарят се опитва да играе с топката или е видно дали играе с топката, което не беше факт. Смятам, че съдията беше прав". 

 

"Добавеното време е отговорност на реферите. Инструкциите са да бъде отчетено загубеното време. Понякога имаше и преекспониране от страна на играчите. Вратарят при дузпата се държа първо за главата, помислих, че му е счупен носът. После болката се пренесе към рамото. Съдията трябва да анализира това и реши колко минути да добави. Понякога трябва да знаете, че реакциите на участниците са красноречиви. След последната свирка в 93-ата минута нямаше недоволни".

 

"Следващата седмица има пак топ-мачове. Идват и плейофи. Всеки топ-съдия ще ръководи топ-мачове, не може да се дават всички на един. Тепърва предстоят мачове между водещите отбори. Ще видите и номер 1 и номер 2 и останалите от съдиите. Ще видите и млади съдии. Моят отговор кого подкрепям в България – подкрепям 15 отбора. Всички 14 отбора и този на съдиите. Би си проличало, ако някой съдия свири в полза на трети отбор", допълни Марк Бата. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки