Хамилтън стана едва третият пилот с 50 победи във Формула 1

Британецът изравни и рекорд на Сена за победи от полпозишън

Хамилтън стана едва третият пилот с 50 победи във Формула 1

Люис Хамилтън спечели състезанието от Формула 1 в Съединените щати и запази шансовете си за световната титла при пилотите, но това не е всичко - той го направи с рекорд. С победата си в неделя британецът стана едва третият пилот в най-престижната автомобилна надпревара с 50 победи или повече, като другите двама са французинът Ален Прост с 51 и германецът Михаел Шуамхер с 91.

Прост и Шумахер не са единствените имена, до които се нареди Хамилтън след състезанието в Остин. Той се изравни с бразилеца Аиртон Сена по победи от първо място на решетката - 29, както и по победи в Съединените щати - 5. Освен това, Хамилтън е спечелил четири от петте старта в Остин, както и пет от последните шест в САЩ, а Себастиан Фетел остава единственият друг пилот с победа на американска земя.

Освен Хамилтън, няколко други състезатели също направиха значими постижения или за себе си, или за отбора, или за историята:

- Нико Розберг завърши втори и с това Мерцедес спечели петата си двойна победа от началото на годината. "Сребърните стрели" направиха това и миналата година в Остин.

- Даниел Рикардо беше трети на американска земя и спечели седмия си подиум за сезона. Това означава, че австралиецът се нуждае от още едно влизане в топ 3, за да изравни личното си най-добро постижение, записано през 2014-а година.

- Себастиан Фетел няма подиум вече в четири поредни състезания. Всъщност, той има само един за последните десет старта, което продължава неговата най-лоша серия от 2008-а година насам, когато караше за Торо Росо.

- Дори и с негативната поредица, Фетел изпревари Кими Райконен за четвъртото място в генералното класиране на шампионата, а освен това пилотът на Ферари записа за 27-и път в кариерата си най-добра обиколка по време на официален старт. Тази обиколка беше в рамките на 1:39.877 минути и с цели 1.964 секунди по-бърза от втората най-добра - тази на неговия съотборник Райконен.

- Макларън спечели точки и от двамата си пилоти в трето поредно състезание и общо четвърто за сезона. Фернандо Алонсо пък изравни най-добрия си резултат с пето място, на което завърши и в Гран при на Монако по-рано през годината.

- Карлос Сайнс изравни най-доброто си постижение за годината с шесто място, на което завърши и в Испания. Пилотът на Торо Росо вече има 38 точки в актива си - с 20 повече от миналата година.

- Уилямс съкрати на две точки изоставането си от Форс Индия в класирането при конструкторите, след като Фелипе Маса и Серхио Перес завършиха съответно седми и осми. За Маса това беше най-добро класиране от руския кръг насам, когато беше пети.

- Хаас отбеляза първо състезание на домашна почва и спечели точки за първи път от последните девет старта. Това се случи благодарение на Ромен Грожан, който пресече финалната линия на десето място. Французинът попадна в топ 10 за пети път през сезона.

 

Ейдриън Нюи си тръгва от Ред Бул след края на сезона

Един от основните двигатели на успеха на "биковете" напуска клуба след 18 години

Формула 1 умува за промяна в точкуването

Вижте подробности

Историческо: Ферари сменя червения цвят на болидите си

Скудерията ще носи синьо за Гран при на Маями

Обсъждат се революционни промени във Формула 1

Вижте какви са те

Трима пилоти във Формула 1 пред сериозни наказания

Сарджънт, Строл и Серхио Перес може да натрупат 12 наказателни точки

Глобиха Алпин за инцидента с механик в бокса

Стюардите в Китай наказаха френския тим с 10 000 евро

Луда надпревара: Верстапен над всички и в Шанхай (ВИДЕО)

Макс с 4 от 5 при завръщането на ГП на Китай

Верстапен не остави шанс на никого и в квалификацията в Китай

Ред Бул окупира първите две позиции за старта

Макс Верстапен спечели първия спринт за сезона (ВИДЕО)

Нидерландецът отвя конкуренцията в Шанхай

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки