Тежък финал за АСК „Пловдив“ на Рали Лаузиц

Ралито се състоеше от 13 специални етапа с обща дължина от 181 км

Тежък финал за АСК „Пловдив“ на Рали Лаузиц

Екипът на Автомобилен спортен клуб „Пловдив“ завърши сезон 2016 с успешен, но труден финал на провелото се през изминалия уикенд в Източна Германия Рали Лаузиц. Състезанието бе последен кръг от Европейския рали трофей (ERT)на Международната автомобилна федерация (FIA) –Централна зона.Рали Лаузиц се състоеше от 13 специални етапа с обща дължина от 181 км, като 75% от тях бяха на макадамова настилка, а останалите 25% –на асфалт. На старта застанаха общо 86 екипажа от 12националности, като представител от България бе именно екипажът на АСК „Пловдив“ с пилот Георги Гераджиев и навигатор Чавдар Събев.

 

Ето как премина Рали Лаузиц през погледа на Георги Гераджиев: „Участието ни в Рали Лаусиц може най-добре да се опише като трупане на безценен опит и проверка на немските макадамови ралита. Оказа се, че Рали Лаусицне е типичното макадамово състезание–ралито ни изненада с множество изцяло немски прийоми и специфики, катоетапи с обиколки, където автомобилите се застигат, дълъг асфалтов етап и множество разклони,някои от които –сложни като пъзел. За мен състезанието беизключителнотрудноиснего си припомних някои от най-тежките ми моменти в Световния рали шампионат от2003-2004 година. Ритъмът постоянно се сменяше–от много бърз участък, където се движехмес около 160 км/ч, стигахмедо такъв, през който преминавахме на първаскорост в тесен, кален и неравен разклон. Самото състезание протече в ден и половина, но въпреки това условията бяха изключително тежки–студ, дъждивятъркактоза нас, такаи за нашия екип в сервизнияпарк.

 

Началото бе много несигурно поради факта, че на това рали карахза първи път сновия минавигатор Чадар Събев от Сливен, а другитефакторибяхатъмнината  и дъждът. Започнахме с основната идея дане допускаме фатална грешка в началото. На първия специален етап изгубихме време зарадизапотено предно стъкло, а на втория –от неправилно изготвените с оглед на карането в тъмнина записки. Последва излитане на последния за деня четвърти етап, но като по чудо останахме в играта. Във втория ден имахме прогрес и като цяло си направихмемного важни изводи от етапите. На деветия специаленетап, който имахме право да караме с асфалтови гуми, загубихме най-много време заради лошите условия на пътя и проблеми с работата на двигателя. Завъртяхме се, което ни донесе още 15 секунди загуба на време. До края на ралитоекспериментирахме с настройките на колата понеже нямаше какво да губим. Така постигнахме най-доброто си класиране в състезанието –второвреме в класа в единадесетия специаленетап. Това беше много добро постижение, тъй като тодойдеточно,когато в класа се водеше най-голямата битка между няколко състезатели. В крайна сметка съм много доволен от работата на целия екип–от навигатора Чавдар Събев, от координатора на отбора Дамян Кирови от механиците Стефан Итов, Владимир Бахчаванов и Георги Аврамов. От моя гледна точка можеше да се представя и по-добре, но спецификата на това състезание не ми пасна на стила и реших,че е по-добре да се опитаме да финишираме за натрупване на опит.“

 

Българският екипаж Гераджиев/Събев завърши на 23-томясто в генералното класиране и на 7-моот колите с преднопредаване. Победител стана местният ас Матиас Кале(Шкода Фабия R5), следван от изненадата в ралито Алгот Йоберг от Швеция (СубаруИмпреза WRX STi)и от добре познатия у нас чешкипилот Антонин Тлустак (Шкода Фабия R5).

Хакинен сравни Формула 1 с тенис

На корта Хамилтън би имал предимство, смята бившият пилот

Себастиен Ожие спечели осма титла във WRC след триумф в Рали Монца (ВИДЕО)

Французинът имаше сериозен късмет, след като още в първата отсечка докосна един от бетонните блокове на множеството шикани по виражите на „Монца“

Евънс с минимален аванс пред Ожие на Рали Монца (ВИДЕО)

Трети след първите седем отсечки се движи Тиери Нювил

Автомобилна федерация на България отговори ударно на ММС

Вижте истината, с подпис и печат…

Нювил води със 7 десети на Еванс в Каталуня (ВИДЕО)

Състезанието приключи за Такамото Кацута, който блъсна своя Yaris в крайпътна мантинела

Мартин Чой: Не очаквах подиума, но съм много щастлив и още ме държат емоциите

Българинът отчете най-успешния сезон в кариерата си

Спортът и мачовете по телевизията днес

Вижте неделната програма

ОБЗОР: След първия ден на рали „Стари Столици“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мартин Сурилов и Здравко Здравков над всички след 4-те отсечки в събота

27 екипажа са заявили участие на рали "Стари столици"

Последният кръг от националния шампионат ще се състои на 9 и 10 октомври

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки