Разрешиха на Клишина и Степанова да участват на Европейското

Условието е те да се състезават като неутрални атлети

Разрешиха на Клишина и Степанова да участват на Европейското

Международната федерация по лека атлетика (IAAF) разреши на рускините Дария Клишина и Юлия Степанова да участват в европейското първенство в зала през март. Те обаче нямат право да се състезават под флага на Русия, а като неутрални атлети.

Разрешението на Клишина и Степанова ще важи и за всички останали международни турнири под егидата на IAAF.

Русия беше изключена от международната атлетика през ноември 2015 г., когато доклад на независима комисия на Световната антидопингова агенция (WADA) установи държавно организирана и спонсорирана схема за прикриване на положителни проби.

По-рано тази година Спортният арбитражен съд в Лозана потвърди забраната и руските атлети не бяха допуснати до олимпийските игри в Рио де Жанейро. Наскоро стана ясно, че наказанието ще остане в сила най-рано до края на февруари.

Клишина, която от години живее и тренира в САЩ, беше единственият руски лекоатлет, който първоначално беше допуснат до олимпийските игри от международната федерация (IAAF). Останалите 67 нейни сънародници получиха забрана.

След това IAAF промени решението си и реши да я изключи от игрите, но два дни преди първия й старт 25-годишната състезателка на скок дължина беше върната след успешно обжалване пред Спортния арбитражен съд в Лозана.

Степанова пък беше главният информатор на германската телевизия ARD при разкритията, които доведоха до изваждането на Русия от световната атлетика.

30-годишната състезателка в бягането на 800 и 15000 метра получи разрешение от IAAF да се състезава в Рио де Жанейро под независим флаг. Впоследствие обаче МОК наложи забрана за участие на всеки руски спортист, който е бил наказван заради допинг провинения, независимо дали наказанието му е изтекло.

През 2013 г. заклеймената като национален предател в Русия Степанова беше наказана за две години заради аномалии в биологичния й паспорт, а резултатите й след 3 март 2011 г. бяха анулирани.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки