Стадион "Юнак" става място за срещи

Бившият стадион „Юнак" да е зелена морава с места за сядане, от върха на тв кулата да може да се наблюдава цяла София, а нова спортна зона да се оформи около гара „Пионер".

Стадион "Юнак" става място за срещи
Бившият стадион „Юнак" да е зелена морава с места за сядане, от върха на тв кулата да може да се наблюдава цяла София, а нова спортна зона да се оформи около гара „Пионер".
 
Това са идеи, заложени в проекта за подробен устройствен план на Борисовата градина, който се разработва от „Ковачев архитекти". Заданието и конкурсът бяха подготвени от бившия главен архитект на София Петър Диков, а журито избра този екип заради консервативната визия за парка с минимална намеса, която предложи.
 
Според проекта зоната на парка от страната на бул. „Драган Цанков" трябва да се оживи. Затова се предвиждат оформяне на нова паркова ос и възстановяване на розариума. В началото й, където сега е дупката от бившия стадион „Юнак", ще има зелена морава като естествена част от парка с места за сядане и срещи. На мястото на сградите на „Озеленяване" ще се направи информационен център с изложбена зала. Дендрариумът ще се отвори за посетители, а конната база на „Егида" ще се премести в южната лесопаркова част в неизползваеми сега сгради. Около бившата гара „Пионер" пък трябва да се оформи зона за спорт и култура. Ще има спортен център, игрище за пейнтбол и детски площадки. Те ще са на места, на които няма паркова растителност. В лесопарка няма да се лее бетон, алеите ще са само с опесъчена настилка.
 
Автокъщата „Капитолия" и заведения като „Веселото село" ще се премахнат.
 
Плановете са под автокъщата да има подземен паркинг и да се възстанови залата с кривите огледала. Около „Веселото село" пък ще се върнат детската светофарна площадка и водният канал за състезания с лодки, направени от децата. Подготвя се и пропускателен режим за парка, влизането с коли ще бъде ограничено. В градината ще влизат само линейки, пожарна, полиция, почистващи машини и автобуси, возещи футболисти и спортисти, но по определен маршрут. Заради желанието на младите хора „Маймунарника" да продължи да е част от парка от екипа, който подготвя проекта, биха допуснали компромис от първоначалната идея той да бъде премахнат. Заведението може да остане под някаква форма, но без да се предлага алкохол. Очакванията са обществените обсъждания да определят решението.

 

Рускиня показа пищни форми след здрави тренировки във фитнеса

Вижте подробности

Ивет Лалова показа бебето (ВИДЕО)

Родната лекоатлетка бе изписана от болницата

Черно море призовава феновете си да се включат в благотворителна инициатива

За Великден, вижте какво пишат „моряците“

ПРЕКРАСНО! Ивет Лалова стана майка

Роди се Тиаго Колио

Щастливият Стоичков обяви, че ще става дядо за втори път

Малката му дъщеря Христина е бременна, а бебето ще се появи на бял свят през октомври

Скандал с изнасилване разтърси Висшата лига!

Двама футболисти са задържани от полицията

ЦСКА отбеляза Деня на Земята

„Благодарим на всички, които се включиха в нашата кампания и върнаха дрехи за рециклиране“

Райс защити половинката си, тя изтри всичко от мрежата

„Жена ми е любовта на моя живот и за мен няма начин тя да стане по-добра"

Каранга на парти преди Арда – ЦСКА

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки