Кой налива милионите в китайските отбори?

Целта е една - Китай да стане световен шампион през 2050 г.

Кой налива милионите в китайските отбори?

Китайската футболна революция вече набира пълна сила. Там се дават най-големите пари, като е въпрос на време да се появят и имена като Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Защото Карлос Тевес вече взема повече от тях. Целта е една - Китай да стане световен шампион през 2050 г. И втората по сила икономика в света може да си го позволи. Ето кой налива милионите в китайските отбори:

 

“Гуанджоу Евъргранде” 

 

Собствеността е поделена между “Евъргранде” (60%) и “Алибаба Холдинг” (40%). “Евъргранде” работи в областта на недвижимите имоти, като е втора по големина в Китай. Нейният собственик Ксю Жиаин е осми по богатство в страната, като се оценява на 4,9 милиарда долара. В групировката малък акционер е Джак Ма, собственик на “Алибаба”, най-големия играч в онлайн индустрията в Китай. За миналата година продажбите му са на стойност 17,79 милиарда долара. Според “Форбс” това е най-ценният футболен клуб в Китай, като е оценен на 282 милиона долара. Старши треньор е бразилецът Луиш Фелипе Сколари. 

 

“Жансу Сунин” 

 

Притежание е на инвестиционната групировка “Жансу Гуокси”, която е държавна. Работи главно на енергийния пазар. Само търговския обем с чужбина е за 3,5 милиарда долара. Президентът на компанията е Дон Кибин. Наскоро откри и футболна школа в Парма, която се финансира изцяло от компанията. Наставник е кореецът Чой Он-Су. 

 

“Шанхай SIPG” 

 

Съкращението означава “Група международно пристанище Шанхай”. Това е фирма, която е притежание на регионалното правителство в Шанхай и частни инвеститори. Оперира няколко пристанища в Китай. От 2006 година е на борсата, като в момента се оценява на 200 милиарда долара. За треньор бе назначен португалецът Андре Виаш-Боаш. 

 

“Шанхай Грийнланд Шенхуа” 

 

От 2014 г. е собственост на групировката “Грийнланд”. Тя е базирана в Хонконг, но има главно държавни акционери. Оборотът на компанията за миналата година е над 31 милиарда долара. Работи главно с недвижими имоти в индустрията. Треньор е аржентинецът Густаво Пойет. 

 

“Пекин Гуоан” 

 

Зад отбора стои CITIC, държавна компания, които има собственост за над 300 милиарда долара. Това е най-големият производител на стомана и желязо в света. Отделно има подразделения, които работят в недвижимите имоти, туризъм и много други. Треньор на тима е испанецът Хосе Гонсалес, който за втори път работи там. 

 

“Гуанджу R&F” 

 

Собственост на групировката R&F, която е най-големият данъкоплатец в Китай. Притежава земя от 43,3 милиона квадратни километра, която е оценена на билиони долари. Само за 2015 г. е продала имоти за над 6 милиарда долара. Треньор е легендата на сръбския футбол Драган Стойкович-Пикси. 

 

“Хебей Чайна Форчън” 

 

Основен акционер е групировката “Чайна Форчън Ланд Дивелопмънт”. За миналата година печалбите са на ниво от около 1 милиард долара. Купи отбора през зимата на 2015 г. В тима работи чилиецът Мануел Пелегрини, който е водил “Реал” (Мадрид) и “Манчестър Сити”. 

 

“Янбиан Фунде” 

 

Основен акционер е животозастрахователната компания “Синолайф-Фунде”. Тя държи 70%. Останалото е за спортните власти в града. “Синолайф-Фунде” има собственост на стойност от 20 милиарда долара. Треньор е кореецът Парк Тае-ха, защото Янбиан се намира в регион с много етнически негови сънародници. 

 

“Чонкин Лифан” 

 

Най-големият производител на автомобили, мотоциклети и резервни части в Азия “Лифан” е собственик на клуба. Шефът на компанията Ин Миншан е оценен на 1,4 милиарда долара. Той е и председател на клуба. Треньор е кореецът Чанг Вое-рионг. 

 

“Лиаонин ХуУин” 

 

Собственик на отбора е корпорацията “Хонгюн”, която е доставчик на минно оборудване в Китай, както и такова за петролни сонди. Част от акциите са и в букмейкъра “ХуУин”, който настъпва на азиатския пазар. Треньор е Ма Лин, човекът, който смени Димитър Пенев през април 2003 г. 

 

“Тянджин TEDA” 

 

Холдингът TEDA e собственост на градската управа, като има огромно портфолио, включително и 25% от най-голямата банка в областта. През последните години е направил оборот от над 500 милиона долара, но печалбата му е доста малка. Все пак притежава активи за над 3 милиарда долара. Треньор е португалецът Хайме Пачеко. 

 

“Чанчун Ятай” 

 

Основател и единствен собственик е частната “Жилин Ятай”. Тя се управлява от Сон Шинлон. Работи в минната индустрия, търговията и фармацевтиката. След три години на загуба компанията направи над 1 милион долара в продажби за миналата година. Треньор на отбора е кореецът Ли Жан-су. 

 

“Хенан Жиание” 

 

Отборът е собственост на “Жиание Резиденшъл груп”, която е част от “Сентрал Чайна Риълестейт”. Компанията е държавна, но е регистрирана на Каймановите острови, което е офшорна зона. Разработва няколко гигантски проекта в Хенан. За 2016 г. е построила 16 милиона квадратни метра сгради в 18 провинции на Китай. Треньор е бившият национал на Китай Жиа Ксикан. 

 

“Шандон Лунен Таишан” 

 

Групата “Лунен” притежава отбора. Това е подразделение на Националната електрическа компания на Китай, като се занимава главно с продажбата на ток, но също така има инвестиции в недвижими имоти, възобновяеми източници и туризъм. Треньор е легендарният германец Феликс Магат. 

 

“Тянджин Куанжиан” 

 

Новакът в елита е собственост на групата за традиционна китайска медицина “Куанжиан”. Тя има хиляди клиники в страната и оборот за няколко милиарда долара. Това му позволи да привлече за треньор италианската легенда Фабио Канаваро. 

 

“Гижу Хенфен Жичен” 

 

Има трима собственици, които държат по 33,3% от капитала. Първият е компанията за недвижими имоти “Гижу Хенфен Алберт”. Вторият е инвестиционният посредник “Гижу Жичен”, който е свързан с първия, и накрая е градската управа. Появява се за първи път в елита. Треньор е бившият национал на Китай Ли Бин, но се търси спешно нов.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки