Купата на Африка започна с изненада на Тони Силва и компания срещу Габон на Обамеянг (ВИДЕО+СНИМКИ)

Дебютантът и най-малка държава на турнира Гвинея-Бисау взе точка в първия си мач на голям турнир

Купата на Африка започна с изненада на Тони Силва и компания срещу Габон на Обамеянг (ВИДЕО+СНИМКИ)

Голямата звезда Пиер-Емерик Обамеянг вкара първия гол на Купата на африканските нации 2017, но Гвинея-Бисау разочарова домакина Габон с късен изравнителен гол за 1:1 в мача на откриването. Бившата звезда на ЦСКА Тони Силва, който сега играе за гръцкия Левадиакос, изигра цял мач за Гвинея-Бисау – една от най-малките държави в Африка.

Габон и Гвинея Бисау никога преди не се бяха срещали в официален мач, като гостите правеха и своя дебют на континенталния турнир, за който се класираха като една от големите изненади. Любопитно е, че преди турнира домакините от Габон са отборът с най-нисък ранг в класацията на ФИФА в целия турнир – на 108-мо място. Гвинея-Бисау е 68-ми в тази класация.

През първата част трите звезди на габонците – Обамеянг (Борусия Дортмунд), Марио Лемина (Ювентус) и Дидие Ндонг (Съндърланд) бяха напълно обезличени от своя съперник, в чийто редици играеше и един свободен агент в лицето на централния защитник Рудинилсон Силва, който бе освободен от Лехия (Гданск), а днес пазеше Обамеянг.

Най-доброто положение преди почивката се откри пред Тони Силва, който овладя на гърди в наказателното поле, но волето му профуча покрай целта в 43-ата минута.

Стадионът в габонската столица Либревил ликуваше в 52-ата минута. Давид Буанга центрира ниско и от непосредствена близост Пиер-Емерик Обамеянг засече на шпагат за 1:0 с първия гол на турнира. Това беше първото голово положение, открило се пред него в мача.

Гвинея-Бисау постепенно натисна, а домакините се дръпнаха назад да пазят аванса. Зезиньо центрира от корнер, но с глава Фредерик Менди насочи право във вратаря на Габон.

В първата добавена минута дебютантите стигнаха до заслужен изравнителен гол. Пак Зезиньо центрира дълбоко, а друг защитник – Жуари Соареш отбеляза неспасяемо с глава – 1:1.

От 21:00 Буркина Фасо и Камерун играят в другия мач от групата.

Купа на Африканските нации 2017, Група A

Поз Отбор М П Р З Г. Точки
1 Габон 1 0 1 0 0 1
1 Гвинея-Бисау 1 0 1 0 0 1
3 Буркина Фасо 0 0 0 0 0 0
3 Камерун 0 0 0 0 0 0


ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки