Димитър Пенев: Развитието на ЦСКА е по-важно от емблемата

Гриша Ганчев инве­стира много сериозно, но насре­ща не получава много засега, смята почетният президент

Димитър Пенев: Развитието на ЦСКА е по-важно от емблемата

Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев го­вори пред "Тема Спорт" по повод някои от актуалните събития около клуба. Треньор №1 на 20-и век коментира за­бавената селекция, предстоя­щия търг за емблемата на ар­мейците с трите звезди, както и скандала с Павел Головодов.

Г-н Пенев, не ви ли притес­нява, че селекцията на ЦСКА се бави? Контролите ще за­почнат съвсем скоро, а все още няма попълнения...
- Това винаги е било притес­нително. И аз когато съм бил в ЦСКА, е било притеснение. Но нека имаме доверие в ръковод­ството. Смятам, че ще подбе­рат нужните играчи. Преди го­дини клубът сам създаваше го­леми звезди, но сега е принуден да привлича футболисти. А то­зи процес не е никак лесен.

От началото на седмицата много се говори и пише за Па­вел Головодов, който отказа да пътува на лагер с дубъла. Как ще коментирате ситуа­цията около него?
- Не са добри такива неща за ЦСКА. Много се раздухва слу­чаят и някои медии се възпол­зват от това, за да критику­ват клуба. Даже ми е обидно да чета някои статии. Подра­стващите трябва от съвсем ранна възраст да си дават сметка, че е нужно да са сериоз­ни и отговорни към спорта, ако искат да се развиват. Ни­що не идва наготово. Всичко си зависи от момчетата. Случва се и ръководството да прави грешки, но не може то да бъде упреквано при тази конкретна ситуация. Моята позиция е, че младите трябва да си водят и самостоятелна подготовка. Я питайте Стоичков, Любо Пе­нев и Костадинов колко часове са тренирали индивидуално. И затова отидоха млади в голе­мите отбори. А сега много ряд­ко изваждаме играч за някое по-силно първенство. На пръсти­те на едната ръка се броят. Ако трябва, няма да ходиш на кино, няма да ходиш на сладкар­ница, а ще стоиш и ще тренираш. Но ще го правиш и вкъщи. Ако имаш двор - на двора, ако нямаш - на балкона. Нужни са много усилия. Много футболи­сти са минали през ЦСКА, но не всички стават за този отбор. Според мен в следващите ня­колко години ще има много се­риозна позитивна промяна и клубът отново ще започне да произвежда свои кадри. Гриша Ганчев инвестира много пари в тази посока. А и той няма да се откаже. Ще устои на всички атаки, от всяка страна.

Друга актуална тема е та­зи около търга за емблемата на ЦСКА и въобще продажба­та на фалиралото старо дру­жество. Виждате ли смисъл да се харчат около два милиона лева, каквато е цената на дружеството? При положе­ние че тези пари могат да се инвестират например в Пан­чарево...
- Четох я тази новина. Да ви кажа, не ми е приятно, че пак се връщаме към тези истории с емблеми и други подобни. Мно­го време мина, откакто за по­следно си говорихме за това. Не виждам смисъл да го коменти­раме, при положение че публи­ката ясно показа кого подкрепя. А след решението на правител­ството за базите вече няма ни­каква драма. Това да се купува емблемата ми се струва най-маловажното нещо в ЦСКА в момента. Ние емблеми през го­дините сме имали много. По-важното за мен е отборът да тръгне напред, да подобри ре­зултатите, да се бори за първо­то място. Гриша Ганчев инве­стира много сериозно, но насре­ща не получава много засега. На­дявам се това да се промени. Иначе той си движи доста добре процесите в клуба. В ЦСКА всичко се плаща редовно, стана за добър пример на останали­те. Гриша Ганчев си изпълнява напълно задълженията към клуба, които пое. Дразнещо е, че все още се намират специали­сти, които да търсят кусури и да критикуват. Но Ганчев няма да се предаде, нито пък ЦСКА. Този клуб доказа, че не може да бъде затрит.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки