С квалификации в сноубордкроса днес започват състезанията за Световна купа в Банско

Александра Жекова ще стартира

С квалификации в сноубордкроса днес започват състезанията за Световна купа в Банско
С квалификации в спринткроса днес започват състезанията за Световна купа по сноуборд, на които Банско е домакин до 5 февруари.

Участие в квалификацията при жените в дисциплината сноубордкрос, която започва от 13.30 часа, ще вземат 27 състезателки от 12 нации. Александра Жекова ще стартира 16-а поред с номер 32. Първите 24 при дамите се класират за финалите на 4 февруари.
 
Номерът на Жекова при тегленето на жребия в хотел "Стражите" получи нейният баща и треньор Виктор Жеков. Участие в тегленето и срещата с капитаните на отборите взеха Уве Байер - рейс директор на ФИС в сноуборда, Георги Бобев - зам.-председател на организационния комитет, Виктор Гичев - шеф на състезанието, и Екатерина Лаготская - технически делегат на ФИС.
 
При мъжете в квалификацията в паралелния гигантски слалом е днес от 11:15 часа ще участват 68 състезатели от 23 нации. Те ще спорят за 48 места, даващи право на участие на финалите на 4 февруари.
 
Българският представител и дебютант в състезания от този ранг Валентин Миладинов ще стартира с номер 112. Той доби право на участие в Банско след като спечели два старта в последната седмица и натрупа нужните точки за Световна купа, припомниха от Българската федерация по ски /БФСки/, Номерът на Валентин получи неговият треньор Сотир Марков.
 
"Свършена е огромна работа в Банско. Аз обаче не съм и очаквал нищо друго, защото имате голям опит от стартовете в световната купа по ски", коментира Уве Байер, директор към ФИС по сноуборда.
Според специалистите водещият български зимен курорт е подготвил уникално трасе за първите в България стартове за световната купа по сноуборд.
 
Такава е и оценката на състезателите, които вече направиха тренировки на трасетата край Бъндеришка поляна, каза за БТА Иван Обрейков - маркетинг-директор на скизона "Банско" от дружество "Юлен". Той и домакините са убедени, че направеното ще даде възможност за най-добрите състезатели в света в паралелните дисциплини и сноубордкроса.
 
За изграждането на профила на трасето по стандартите на ФИС домакините от "Юлен" и екипите на БФСки са осигурили хиляди тонове сняг. Дизайнер на трасето за спринткрос е Андерс Форсел /Швейцария/, за ръчното моделиране се е погрижил Ян Хурка /Чехия/, а директор от страна на ФИС е Алберто Скиавон /Италия/. Скоковете, които ще трябва да преминат състезателите по време на квалификацията днес и на финалите на 4 февруари, достигат до 40 м.
 

Трасето за двата паралелни гигантски слалома, което се намира в долната част на писта "Томба", също очаква най-добрите мъже и жени в света за квалификациите и финалите в тези дисциплини на 3 и 5 февруари. Домакините очакват да е пълна с фенове през дните от днес до края на атрактивната надпревара в неделя и трибуната във финалната зона на Бъндеришка поляна. По решение на организаторите от БФСки и "Юлен" входът за трибуната и местата около финална зона ще е свободен. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки