Стоичков: Ще викам за Наполи срещу Реал

Реал Мадрид е един нормален отбор според Камата

Стоичков: Ще викам за Наполи срещу Реал

От Наполи? Но аз съм ваш тифозо! форца Наполи, ходете да биете Реал!" Началото е обещаващо, става все по-интересно. "Хареса ли ви играта с Дженоа?", питаме. "Голяма победа. Но недейте да спирате", отговаря Стоичков. Неговият ентусиазъм е заразителен, акцентът - любопитен. Прогноза за Шампионската лига? "Сигурен съм. Можете да го направите (има предвид да отстранят Реал М). Ако не познавахте българина, щяхте да кажете, че е роден и израснал тук, в Неапол. Той дори можеше да играе за отбора. Щеше да бъде наследникът на Марадона! Направи кариера на „знаме" в Барселона, а сега живее в Маями. Гений и невъздържан като малцина. Това е едно приятно пътешествие отвъд Океана в мислите на човек, написал сторията.

- Искали са ви след Марадона. Какво се случи всъщност между вас и Наполи?
- Ферлаино (президент на Наполи) е мой приятел. През 1992-а можех конкретно да облека синята фланелка. Беше почти готово, но се оказа, че не беше точният момент. Беше много трудно да се завърши сделката, защото играех като водеща фигура в Барса.
 
- Говори се, че вие сте искали да преподпишете с каталунците, а пък други твърдят, че по този начин Наполи е целял само да изплаши Каляри, за да вземе Даниел фонсека.
- Наполи ме искаше, това е сигурно. Не е било въпрос на пари. Барселона ми поднови договора след победа срещу Атлетико. Нямаше как да направя друго, освен да остана, защото клубът ми повери голяма отговорност.
 
- А съжалявате ли, че не стана?
- Винаги съм ценил Наполи като град и отбор, но 8 Ка-талуня ме обичат и съм доволен от това, което направи ръководството за мен. Заведоха ме от България в Испания, така че беше много трудно да напусна толкова скоро. По-късно клубът сложи клауза в договора ми и Парма направи голяма саможертва, за да я плати.

- Разочарова ли ви италианският опит?
- Не. Но реших да се върна в Барселона. Барса винаги си е Барса.

- Вярно ли е, че вече не съществуват "знамената"?
- Аз съм българин, но се чувствах от Барселона. Който и да отиде там, го карат да бъде добре дошъл и може да се превърне в символ. Адаптацията е бърза и се работи супер. Подкрепят те и всеки иска да остане, да се превърне в знаме на този толкова славен клуб. фланелката на Барса има своята тежест, но и велик чар. Днес всичко е различно, футболът е само реклама, телевизия и пари.

- Хамшик обаче отказа парите от Китай. И той също е от Наполи?
- Той е един от малцината. Един рядък пример. Този глобален пазар зависи също от ФИФА u УЕФА. Не ми харесва как го управляват, все по-често хора, които никога не са играли футбол, искат да променят правилата. И сами виждате резултатите

- Какъв отбор е Реал Мадрид (следващият съперник на Наполи в ШЛ)?
- Един нормален отбор.
 
- Не ги ли подценявате малко?
- Говори се много за Реал на Зидан, но щеше да се изпоти поне с още 3 отбора, ако играеше в Серия А. Калчото в Италия е различно. Вашият шампионат не е лош, въпреки че така казват. В последните 8-10 години Реал е спечелил само една титла в Примера: Какъв срам! "Ние печелим тук, ние печелим там. Имаме две или три Шампионски лиги във витрината..." И след това губят шампионата. В Европа е друго. Биеш 3-4 мача и ти дават медала.

- Как се бие Зидан?
- Сари си знае. Ще измисли нещо да ги изненада. Пак казвам, Реал е отбор като всеки друг. Ще викам за Наполи.

- Съществува ли риск съдиите да влияят отрицателно?
- Не вярвам. Днес съдиите са малко подготвени за големи мачове, това е големият проблем. Въпросът е в подготовката, не в недобросъвестност или "подчинение на по-големите". Момчета с половин час в Серия А вече стават международни.

- Игуаин от Наполи в Юве като Фиго от Барса в Реал ли е?
- Не бих казал. Игуаин е голям играч, шампион, който прави разликата, а и не е изненадващо, че за него бяха платени 90 милиона. Може би си е помислил, че след опита в Мадрид и 3 години в Наполи е дошъл часът да докаже, че може да печели и с друг отбор. Не го обвинявам. Историята на италианското калчо е пълна с такива случаи. Батистута игра във Фиорентина, Рома и Интер. Баджо бе във Виола, Юве, Милан и нерадзурите. Така че Игуаин не е направил нищо лошо. 

- Харесва ли ви Мертенс? Номерата говорят, че се справя по-добре и от Гонсало?
Като нападател изненадва. Но нивото на Наполи винаги е било високо без значение кой е нападател. 

- Един епитет за Кайехон?
- Скъпоценен.

- А за Инсинье?
- Вдъхновен.
 
- Кого предпочитате от адзурите?
- Индивидуалностите са важни и в случая на Наполи талантливи, но ме удря най-вече манталитетът на отбора. В това отношение Наполи е първи в Италия.

- След Барселона футболът на Сари е най-забавният в Европа. Съгласни ли сте?
- Не обичам сравнения. Манталитетът обаче със сигурност е като на голям отбор. В Италия никой друг не е така. Качествата на Наполи са признати. Всички виждат красотата на играта, показвана от Маурицио Сари.

- Но треньорът ли прави отбора голям или обратното?
- Зависи най-вече от играчите и техния професионализъм. Един треньор ръководи, но не играе. Може да обясни всичките тактики, които поиска, но на терена излизат играчите. И често се случва да нямат дисциплина. Не можеш да успееш с всеки.

- Манчини и Алегри с костюми, а Маурицио Сари винаги с анцуг. Толкова ли е важно?
- Не, важно е съдържанието. Не мога да разбера защо критикуват Сари за това.

- Какъв стадион е "Сан Паоло" и колко е важно, че реваншът с Реал ще е в Неапол?
- Незабравим! "Сан Паоло" означава да играеш с човек повече, кара те да си с 12. Помня, че преди събираха 80 хиляди във фуоригрота, сега са по-малко, но ефектът е същият. Прекрасен град. Наполи, говорейки футболно, преживя труден период, но сега вече се върна на високото, където заслужава. Сигурен съм, че скоро ще стане шампион. Първо обаче да бие Реал. "Сан Паоло" може да помогне.

- Какво си спомняте от Марадона?
- Заслужаваше повече награди. Няма да забравя играта му с Карека. Бяха фантастичен дует. Преди него в Серия А се говореше само за Ювентус, Милан и Интер. Диего обаче промени всичко, дойде тук и преобърна футбола. Неговите години в Наполи бяха най-хубавият момент за отбора и града. Кулминацията бе Скудетото (2 пъти) и фиестата, която обиколи целия свят.

- Кой биеше по-добре фаулове? Вие или Диего?
- Ще бъде оспорвано... Но в Барселона той не направи нищо (смее се).
 
- Марадона ще бъде с отбора в Мадрид. Може ли той да стане за Наполи като Кройф за Барселона?
- Той е голяма фигура. Но да се присъедини към клуба ще зависи много от президента Де Лаурентис.

- Какво ви казват Неста и Малдини за нашето калчо?
- Алесандро тренира отбора на Маями, понякога идва и Виери. Виждахме се и говорихме, но не за някой отбор. Спомняхме си за минали неща.

- А кой е най-добрият и най-тъжният ви спомен?
- Горд съм, че съм направил толкова много - 5 пъти съм шампион на Испания, имам КЕШ, "Златна топка", две "Златни обувки"... Кариерата ми е богата. Съжалявам, че загубихме онзи финал от Милан с 0:4 (1994), но пред нас бе Капело и един велик отбор.

- Вярно ли е, че Ван Бастен ви е откраднал "Златната топка"?
- Измислица, никога не съм казвал такова нещо. Никога не съм правил и най-малката критика към толкова голям играч като Марко.

- Очаквахте ли повече от Милан на Монтела?
- Това е млад отбор, да му дадем време.
 
- Заслужаваше ли Роналдо "Златната топка"? Или щяхте да я дадете на Меси?
- За мен Лео си остава №1.
 
- Да не забравяме и Неймар
Последните 10 години спорят двама, а от следващата година ще са трима. Суарес и други играчи, включително от Серия А, може да се включат.
 
- Какво се случи на Италия - България през 1994 г.?
- Френски рефер ни ограби. Нещо ужасно, което не бива никога да става. Не помня друго.

- Ами вие? Кога ще ви видим отново като треньор в Европа или Италия?
- Възможно е да дойда в Италия, но зависи от много неща. В Америка ми е добре. Слънце, море, голф и риболов. Ако дойде сериозна оферта, ще мисля. Но трябва да си струва, да е голям проект.
 
- Как гледате футбола от другата страна?
- Забавлявам се. Коментирам мачове от мексиканското първенство, Висшата лига, португалското, Ередиви-зие и испанските купи. От другата година ще имаме и Шампионската лига. Така ще мога да коментирам Наполи.

 

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки