Четири отбора в битка за Купата на България по хандбал през уикенда

През уикенда ще се изиграят и срещите от XIV кръг при мъжете

Четири отбора в битка за Купата на България по хандбал през уикенда

В събота и неделя ще се изиграят мачовете от „Финалната четворка” за Купа България при жените по хандбал. Новият носител на трофея ще бъде определен в „Двореца на културата и спорта” във Велико Търново, а до тази фаза достигнаха четири отбора, разпределени в два полуфинала. ХК „Ники спорт” (Сливница) - ХК„Свиленград”  и дербито ХК„Етър 64” (Велико Търново) – ХК „Бъки” (Габрово). Любопитна подробност е , че тимовете играха по между си миналата седмица в програмата  от 9-ия кръг на Националното ни първенство, а сега ще премерят сили отново, но този път в елиминационни срещи. Победителите от двата полуфинала ще играят за Купата на България в неделния ден, а победените за бронзовите отличия.

„От много време Велико Търново не е бил домакин на финалния кръг за Купата на България и съм сигурна, че спортните фенове ще дойдат в ДКС, за да гледат и да ни подкрепят. Чакаме мачовете с огромно нетърпение и сме напълно готови за първия си двубой срещу „Бъки”. Преди няколко дни загубихме от тях за първенството с пет гола разлика ( б.а 26:31) , но сега събитията са различни. Длъжни сме да изиграем мача много по отговорно и мобилизирано. Нямаме здравословни проблеми и тренираме в оптимален състав. Първо е срещата с габровки и сме концентрирани за нея. След това ще мислим за следващата среща. Дай боже да е за златните медали”, сподели треньорката на „Етър 64” Йонка Генчева.

„Бъки” и „Етър 64” водят битка за лидерската позиция в женското направление от дълги години и винаги мачовете между тях са оспорвани и непредсказуеми. Към момента в класирането за шампионата габровки са на първото място с пълен актив от 18 точки, а търновки са трети с 12 пункта.  („Свиленград” са на втората позиция с 14т.)

„Определено ни очакват трудни мачове. Първият ще бъде най-тежък. Домакините  ще играят пред собствена публика и това ще им донесе допълнителен импулс, но ако ние изиграем мача с тях правилно тактически ще победим. Не виждам с какво можем да се изненадаме, но в такива срещи всичко е възможно. Ще стане истинско дерби, сигурна съм в това”, заяви старши треньора на „Бъки” Веселина Златева. 

Малко встрани от предстоящия полуфинален сблъсък остава другата среща между „Ники спорт” и „Свиленград”. Двата тима играха в граничния град преди седмица, като „амазонките” победиха с 10 гола разлика- (31:21). 

„На първи поглед сме фаворити да играем на финал и да се борим за Купата, но не бива да подценяваме „Ники спорт”. Не играем ли на 100% можем да си имаме неприятности. Това повтарям през цялата седмица на моите хандбалистки. Стъпките към трофея са две. Не бива да мислим за един от двата отбора- „Етър 64” или „Бъки”, а да сме концентрирани до последния сигнал в мача с „Ники спорт”. Победихме ги категорично преди седмица в Свиленград, но мач с мач не си прилича” , каза преди отпътуване за Велико Търново треньора на „Свиленград” Павел Дженев. 

За първи път в своята история „Ники спорт” се класират за „Финалната четворка” в турнира за Купата на България. Младият тим от Сливница води двуразови тренировки в своята зала преди тръгването за болярския град. 

„Знам, че ни сочат за аутсайдери, но това ни мотивира много. Досега не сме достигали до този етап от турнира и трябва да покажем, че класирането ни за Велико Търново не е случайно. Другите три отбора са тимове с класирания, медали и история, но нашата клубна политика даде своя резултат през този сезон. Разчитаме на млади хандбалистки и на единици по –опитни. Виждам огромното желание с което се готвят състезателките ми и със сигурна ,че няма да се изложим през уикенда. Целта ни е медал и защо да не  запишем , както първо участие във „Финалната четворка”, така и първи успех над „Свиленград” в мачовете помежду ни”, бяха думите на треньорката на „Ники спорт” Мариела Иванова. 

Първият полуфинал за Купа България ще бъде в събота (4 март) от 15:30 часа между „Ники спорт” и „Свиленград”.
 От 17:30 започва другата полуфинална среща „Етър 64” и „Бъки” . 

Загубилите играят за 3-4 място в неделя (5 март) от 11:00 , а двубоя за златните медали и Купата е два часа по-късно – 13:00 часа. 

Веднага след финалната среща е и официалното награждаване на отборите. 

Междувременно през уикенда ще се изиграят и срещите от 14-ия кръг на „А”РХГ при мъжете. В съботния ден от 15:00 са двубоите „Чардафон”(Габрово) – НСА (София)  и „Фрегата” (Бургас) -„Спартак” (Варна). От 16:00 е началото на „Локомотив” (Варна)  и „Добруджа” (Добрич). В неделя от три следобед е мача „Пирин” (Гоце Делчев) - „Осъм” (Ловеч).

Лидер в таблицата с актив от 22 точки е „Локомотив” , следван от „Добруджа” с 20 т. и „Чардафон” също с 20 .От дълги години насам за четвъртото място и участие във финалните плейофи се борят пет отбора, които към момента са с по 10 точки. („Пирин”, „Спартак”, „Фрегата”, „НСА” и „Левски” )Предпоследен е „Осъм” с 7 точки, а на последното място е „Локомотив” Горна Оряховица с едва 3 пункта.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки