Отпадаме от топ 10 на евроатлетиката

На Испания й трябва само една титла, за да ни извади от топнациите на континента

Отпадаме от топ 10 на евроатлетиката
Европейското първенство по лека атлетика в зала в Белград ще е последното, в което България ще е сред 10-те най-добри в историята. На Испания й трябва само една титла, за да ни извади от топнациите на континента. Нашите ат-лети имат 28 титли, 31 сребърни и 36 бронзови отличия до момента. Първенството в сръбската столица е 34-о в историята. Стефка Костадинова с 4 златни и 1 сребърен медал остава сред най-добрите на континента. Пред нея са само Хелена Фибингерова (Чехословакия) - 8 титли и 3 сребра, Марлиз Гьор (ГДР) -5,2 и 2, Нели Куман (Холандия) - 6, 0, 2, Дойна Мелинте (Румъния) -5,1, 1, Галина Чистякова (СССР) - 4, 2, 0, Хайке Дрехслер(ГДР)- 4,1,2, и Марита Кох (ГДР) - 4,1, 1.
 
Йорданка Донкова има 6 отличия - 3 златни и 3 бронзови, а Софка Попова и Николина Щерева - по 4 - 2 златни, 1 сребро и 1 бронз.
 
Единственият българин, който е участвал на 10 първенства, е Атанас Търев, което е рекордът за нас. Германецът Томас Вестигхаге и испанецът Хавиер Морачо имат по 14. Фибингерова има 13.
 
Сърбите мобилизираха всички, за да напълнят залата, където са състезанията. В ложата се появи и президентът на световната борба Ненад Лалович.
 
„Сигурен съм, че до края на годината ще бъде решен проблемът с руската атлетика. Никой не печели от ситуацията. Всички сме готови да приемем чистите състезатели от Русия",   категоричен  бе шефът на европейската централа Свен Арне Хансен.
 
Русия е представена в Белград единствено от Даря Клишина, която участва и на олимпиадата в Рио. В момента федерацията на руснаците е извадена от спорта и едва ли ще бъде възстановена и за световното първенство на открито в Лондон през лятото.
Всичко стана заради разкритата схема за покриване на положителни проби за допинг, която бе разкрита от Юлия Степанова. Самата Степанова се опита да покрие норматив за европейското, но се провали тотално.
 

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки