Йоана Илиева извърши геройство на Европейското в Пловдив

Контузия сложи край на участието на най-силната българска сабльорка в шампионата, но преди това тя спечели почти на един крак първия си бой

Йоана Илиева извърши геройство на Европейското в Пловдив

Йоана Илиева извърши геройство в европейското първенство по фехтовка за младежи и девойки (до 20 г.) в Пловдив.

Контузия сложи край на участието на най-силната българска сабльорка в шампионата, но преди това тя спечели почти на един крак първия си бой в директните елиминации.

Илиева влезе с отличен актив в преките отстранявания, въпреки че още в двубоите от групата се възобновиха болките в левия й глезен. 15-годишната софиянка пострада няколко дни по-рано, по време на мача срещу Полша в отборната надпревара от европейския шампионат за кадетки (до 17 г.), също в Пловдив.

Йоана отново стисна зъби и в битката за влизане сред най-добрите 32 победи с 15:12 испанката Сузана Контрерас. Младата българка беше готова да излезе на пътеката и след това - срещу Евгения Подпаскова (Русия), но след консултации с лекарите треньорският екип на националния ни тим я извади от състезанието. Няколко дни по-рано Йоана игра срещу унгарката за европейската титла до 17 г. и взе сребърния медал.

Във финала за девойки Лиза Пущай (Унгария) отстъпи с 12:15 пред София Позднякова (Русия). Рускинята, която заслужи титлата след серия от убедителни победи, е с 4 години по-голяма от Илиева и Пущай. София получи златния медал от своя баща - многократният олимпийски и световен шампион на сабя Станислав Поздняков, който отскоро е президент на Европейската конфедерация по фехтовка.

До директните елиминации стигна и още една българка - Йоана Ефимова. В първия си бой там тя отстъпи с 5:15 пред Марго Жималак (Франция), която след това загуби от Позднякова.

Шампион на рапира за кадети стана италианецът Гийом Бианки, който във финала победи Кирил Бородачов (Русия) с 15:12 туша.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки