Катя Дафовска: Летвата се вдигна много в българския мъжки биатлон

"Надявам се да продължат така, за да запишат имената си в историята на мъжкия ни биатлон"

Катя Дафовска: Летвата се вдигна много в българския мъжки биатлон

Президентът на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска е доволна от сезона, особено при мъжете.

"Направихме най-добрия сезон при мъжете в последните години. Постиженията са много добри, оценяваме ги високо. Летвата се вдигна много и се надявам те да продължат така, за да запишат имената си в историята на мъжкия ни биатлон. Годината беше добра и заради това, че имаме десет пълни квоти за Олимпиадата. Това беше голямата ни цел и тя е изпълнена. Естествено за следващия сезон най-важен е най-големият спортен форум в Южна Корея. Подготовката ще бъде насочена основно натам. Всичко е подсигурено като финансиране. Състезателите ще имат всичко необходимо за тренировки", каза Дафовска.

"Тази година беше тежка. С предстоящите стартове от Републиканското първенство водещите състезатели ще запишат по около 50 участия. За следващия сезон ще преценяваме. Треньорите ще дадат програмите и ще решим къде ще бъде най-добре да участваме и кои стартове ще пропуснем", каза още олимпийската шампионка от Нагано'98.

Националният шампионат по биатлон ще се състои от 27 до 31 март в Белмекен, с което ще бъде сложен край на сезона. "През април състезателите ще бъдат във ваканция, а през май започва подготовката за следващата година", обясни Дафовска.

Българската федерация по биатлон е подготвила финансова премия в размер на 70 хиляди лева за мъжкия национален отбор.

"Сезонът беше доста напрегнат. Трябваше да гоним олимпийски квоти. Успяхме да вземем по 5 при мъжете и при жените. Другата ни задача беше достойно представяне на големите първенства - Европейско, Световно и Световни военни игри. Момчетата се справиха доста добре. Завършихме на 11-о място в купата на нациите и оставихме зад нас доста големи сили в биатлона. През лятото ще наблегнем на подобряване на функционалната и стрелковата подготовка", каза старши треньорът на националния отбор Николай Захаров.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки