Предстои преразглеждане на календара на ФИФА

Големи международни турнири са основните причини за тези дебати

Предстои преразглеждане на календара на ФИФА

Преразглеждане на целия календар на мачовете на националните отбори, на датите за тези мачове, е основен приоритет на новосъздадената от ФИФА Комисия на заинтересованите страни във футбола. Комисията включва представители на всички заинтересовани страни във футболния процес като клубове, играчи, лиги, асоциации-членки, конфедерации, футболни синдикати. Въпросната структура трябва да осигурява диалога и съвместната работа между всички тези участници в процеса и ФИФА, както и въпросите, свързани с интересите на футбола в световен мащаб. 

Вицепрезидентът на ФИФА Викстор Монталиани заяви пред агенция АП след като председателства първото събиране на комисията вчера, че международният футболен календар определено е големия гигант на дневния ред на ФИФА заедно с реформата на трансферния пазар, здравето на играчите и уважението към подписаните договори. А предложената панамериканска Копа Америка през юни 2020-а година, по всичко изгрежда домакинствана от САЩ, може да бъде организирана единствено, ако ФИФА промени календара заради Световното първенство през 2022-а година. Датите на ФИФА, както и дните за освобождаване на футболистите за националните отбори, винаги са били проблем с клубовете. 

"Първата ни среща беше много позитивна. Бяха само хора, които искат да се свърши нещо по въпроса, заяви Виктор Монтилияни, който е вицепрезидент на ФИФА, ръководител на този комитет, президент на КОНКАКАФ и на Канадската футболна асоциация. Той добави, че паралелно КОНКАКАФ и КОНМЕБОЛ работят заедно за въпросната панамериканска Копа Америка 2020. 

"Календарът е вече построен до 2022-23 година, а дали е добър, лош, грозен, не мога да коментирам. Позитивното е, че ФИФА е отворена към промени и да изслуша всички заинтересовани страни, добави канадецът. Марко Ван Бастен и Звонимир Бобан също присъстваха на срещата на комисията и дадоха своето мнение за изграждане новия календар на футбола. Предишните дебати между ФИФА и богатите клубове заложиха искането да бъдат премахнати контролните срещи на националните отбори през февруари и в средата на август. За календара през 2018-а година ФИФА запазва двойните дати за мачове през март, септември, октомври и ноември за националните отбори плюс още два месеца за подготовка за Световното първенство в Русия. През 2020-а година националните отбори от всички континенти без Европа ще имат по два мача от квалификациите си в периода 1-9 юни, точно преди да стартира Европейското първенство.

Суперкласико: Бока обърна Ривър до 3:2 (ВИДЕО)

Лудо дерби, VAR и пълен стадион в четвъртфинал за Купата

В САЩ: Меси с 2 гола и асистенция, Интер бие с 3:1 (ВИДЕО)

Лео вече има 9 попадения и 5 финални паса в 9 мача

Меси вкара два и подаде за трети при пробеда на Интер Маями

Аржентинецът отново блести

Решено: ФИФА създава десетки нови комисии

Планът е те да станат 35, в момента са 7

Ясни са всички участници на Световното клубно първенство

РБ Залцбург изненадващо влезе в отбрания лист

Ал Хилал най-накрая загуби след 34 поредни победи (ВИДЕО)

Те загубиха с 2:4 от Ал Аинв първия полуфинален мач в азиатската Шампионска лига

На 58 години: Ромарио се върна във футбола

За да играе със сина си в клуба, чийто президент е

Отиде си световен шампион с Германия

Вижте кой е той

Меси и Суарес носят победа на Интер Маями (ВИДЕО)

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки