Винялес направи мечтан дебют за Ямаха

Испанецът спечели първото състезание за сезон 2017 в Катар, Довициозо и Роси също се качиха на подиума

Винялес направи мечтан дебют за Ямаха

В дебюта си с мотора на Ямаха испанецът Маверик Винялес спечели Гран при на Катар, първи старт от новия сезон 2017 в MotoGP.

Стартът бе забавен с 45 минути заради лек дъжд, който намокри пистата „Лосаил”. Повечето мотоциклетисти изказаха притеснения, че ще бъде трудно и опасно да карат на мокро трасе под силното осветление на пистата заради отражението на светлината от трасето.

Затова организаторите изчакаха пистата да изсъхне и след две загряващи обиколки, състезанието все пак започна, но с намалени обиколки – 20 вместо 22. Винялес потегли от полпозишън, след като квалификация в събота така и не се проведе заради дъжда, а се взеха предвид времената от свободните тренировки.

Изненадващо абсолютният дебютант Йохан Зарко поведе в началото и отвори над секунда преднина пред останалите, но падна на втория завой в шестата обиколка и отпадна.

Историята от миналия сезон се повтори за Андреа Яноне, който отново падна точно когато беше в най-изгодна позиция и не можа да удържи своето Сузуки в опит да избегне удар в задната гума на Марк Маркес в 12-ата обиколка.

Легендата Валентино Роси изпревари Марк Маркес и подгони Винялес и Андреа Довициозо, които така и не му позволиха да ги настигне.

Маверик Винялес и Довициозо няколко пъти се изпреварваха в спор за победата, но ключовото изпреварване дойде в предпоследната обиколка, когато испанецът изпревари своя италиански опонент и не позволи изненади до края, за да триумфира в Катар.

Андреа Довициозо завърши втори за трета поредна година в Катар, а Валентино Роси също се качи на подиума.

Винялес завърши по чудесен начин целия уикенд, в който беше най-бърз както в тренировките, така и в състезанието в дебюта си за Ямаха.

Класиране в Гран при на Катар, първи старт за сезона в MotoGP:
1. Маверик Винялес /Ямаха/
2. Андреа Довициозо /Дукати/
3. Валентино Роси /Ямаха/
4. Марк Маркес /Хонда/
5. Дани Педроса /Хонда/
6. Алейш Еспаргаро
7. Скот Рединг
8. Джак Милър
9. Алекс Ринс
10. Йонас Фолгер
11. Хорхе Лоренсо
12. Лорис Баз
13. Ектор Барбера
14. Карел Абрахам
15. Тито Рабат
16. Пол Еспаргаро
17. Брадли Смит
18. Сам Лоус

Незавършили:
Данило Петручи
Андреа Яноне
Алваро Баутиста
Йохан Зарко
Кал Кръчлоу

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки