Порой от рекорди и много настроение на Старозагорския маратон

Класното участие на елитни атлети в дългите бягания роди постижения, достойни за най-добрите бягания в Европа

Порой от рекорди и много настроение на Старозагорския маратон
С рекорди на трасето по всички дистанции и изключително силни постижения ще се запомни второто издание на Маратон Стара Загора.

Класното участие на елитни атлети в дългите бягания роди постижения, достойни за най-добрите полумаратонски и маратонски бягания в Европа. Отличните метео условия и прохладното време също подпомогнаха участниците.

За втора поредна година събитието се превърна в истински празник за града, хиляди жители подкрепяха бегачите покрай трасето след старта им от площада пред Общината. Второто издание на състезанието премина при отлична организация и определи националните шампиони в полумаратона, което придаде допълнителен колорит и интрига на празника в града на липите.

Особено силен бе резултатът на победителя в полумаратона. Кениецът Найбел Киплимо финишира за 1.05:26, което е най-бързото бягане за всички времена в България с изключение на Световното първенство в Каварна преди няколко години. При жените на същата дистанция сръбкинята Оливера Йевтич се справи с африканското предизвикателство и грабна златото с 1.16:46. Полумаратонът в Стара Загора бе валиден и за държавно първенство, титлите заслужиха Маринела Нинева и Иван Попов.

Изключително оспорвано премина маратонът при мъжете. Група от 5 африканци бягаше далеч напред заедно до 40 км, след което Абделайди Таяр от Мароко дръпна внезапно напред. Това му позволи да се окичи с лавровия венец, като финишира за 2.19:47 ч. и да изпревари с минута и половина Хенри Кембой от Кения, трети е етиопецът Бирхану Асфав, пробягал последните 10 км с изута наполовина стелка на дясната си маратонка. „Трасето е добре подготвено, макар и не толкова леко. Знаех, че кениецът не е добре тактически и това му попречи да си разпредели равномерно силите. Доволен съм от резултата, близо е до личното ми постижение 2.15 ч. от Венеция,“ заяви след победата си Таяр, чрез който Мароко печели за втора поредна година маратона в Стара Загора.

Силен резултат записа и шампионката при жените. Втора поредна победа в България взе Белайнеш Югезу, която през октомври м.г. спечели Софийския маратон. Етиопката срещна силен отпор в лицето на Ивана Лодзя от Италия, но в крайна сметка финишира първа за 2.42:00, с близо 15 минути по-бързо от миналогодишната шампионка Николина Шустич от Хърватия. „Допадна ми трасето и това се оказа решаващо. Сега вече гледам към следващите два етапа от маратонската верига в България – ще стартирам във Варна след месец и ако всичко е наред - и във София през есента. Поздравявам организаторите за отличните условия,“ каза щастливата Югезу след победата си сега в Стара Загора.

Най-добре от българите в маратонските бягания се представиха: Сабина Николова с 3.42:42 ч. и Илия Куцаров с 2.39:35 ч.

Призьорите бяха наградени от Красимира Чахова - зам.-кмет на града, Анатоли Илиев - председател на Асоциация „Спорт в свободното време“ и легендарният лекоатлет Михаил Желев. Бяха отличени най-малките участници: 6-годишният Ангел Стефанов и 9-годишният Добри Стефанов, както и най-възрастният финиширал на 10 км – 80-годишният Петър Петров. Премиите за шампионите Таяр и Югезу бяха по 8000 лв. Всеки участник получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42км, 21км и 10.5 км бяха отличени и с медал за участие като спомен от събитието. Предвидени бяха и парични премии за ветераните.

Маратонът бе поредното голямо международно състезание от поредицата активности от инициативата „Стара Загора - Европейска град на спорта 2017 г.“. Градът заслужи титлата миналата есен, когато бе одобрен от специална оценителна комисия на ACES ЕUROPE. Организатори на маратона са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация „Спорт в свободното време“, Спортен клуб лека атлетика Берое, Спортен клуб Ракета и БФЛА.

“Радостно е че за втора поредна година проявата се превръща в един празник за града и за спорта, виждате настроението, хубавата атмосфера, засмените лица. Освен състезанието, хората могат да се възползват от още една възможност в почивния ден за по-активен и здравословен начин на живот,“ заяви Красимира Чахова, зам.-кмет на града, с голяма заслуга за спечелването тази година на титлата „Европейски град на спорта“.

За втора поредна година мотото „Бягането като начин на живот“ обединява три големи спортни събития във веригата от маратонски бягания в България. Следващият етап е след месец - на 7 май във Варна, а финалът е през есента – на 15 октомври в София.

За останалите маратони записванията са отворени чрез онлайн заявки. Сроковете и начини за регистрация, както и условията за участие ще намерите в сайта на съответния маратон. В интернет страниците има специални линкове, които дават възможност за записване на доброволци.

Организаторите отново осигуряват атрактивен награден фонд за Веригата от маратони. Особено впечатляващ е допълнителният бонус от 20 000 лв., предвиден пак за общо най-добро представяне в трите маратона в една година чрез класиране по специална точкова система. За всеки старт се дават по 10 т. за първо място, 7 за второ и 5 за трето, като за спечелване на големия бонус се изискват минимум 25 т. Наред с това всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени със специален медал за участие като спомен от събитието.

Приьорите:

10.5 км
Жени: Диляна Минкина 38:31 мин., Симона Миланова 39:01, Моника Георгиева 41:33,
Мъже: Сава Тодоров 33:28, Николай Първанов 33:34, Стоян Владков 33:39

Полумаратон 21 км
Жени: Оливера Йевтич(Сър) 1.16:46 ч., Тереза Квамбока(Кен) 1.19:12, Маринела Нинева(Бъл) 1.19:58, коятно е и държавна шампионка, за националното първенство втора е Радостева Симеонова 1.21:18, а трета Христина Козарева 1.24:45)
Мъже: Найбел Киплимо(Кен) 1.05:30, Мозес Комон(Кен) 1.07:13, Иван Попов 1.08:25, който е и държавен шампион, втори в националното първенство е Шабан Мустафа 1.08:40, а трети Димчо Мицов 1.10:26

Маратон 42.195 км
Жени: Белайнеш Югезу(Ет) 2.42:00 ч., Ивана Лодзя(Ит) 2.42:24, Рит Матебо(Кен) 2.42:49.
Мъже: Абделади Таяр(Мар) 2.19:47, Хенри Кембой(Кен) 2.21:16, Бирхану Асфав((Ет) 2.27:00.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки