България с шест екипажа на Източноевропейския офроуд шампионат Баха 500 в Румъния

И тази година на това офроуд състезание се въвежда маратонски формат с дължина 500 км. на единствения специален етап

България с шест екипажа на Източноевропейския офроуд шампионат Баха 500 в Румъния

Този уикенд стартира Източноевропейският офроуд шампионат – Баха 500 в  Румъния. Заявка за участие в състезанието са подали над 60 екипажа от България, Италия, Румъния, Гърция, Русия, Израел и Украйна.

България ще бъде представена от шест екипажа, сред които Цветомир Иванчев и Ивайло Николов с прототип на Hyundai Santa Fe T1.

Двамата спечелиха шампионата през изминалата година, като записаха отлично участие. Прототипът Hyundai Santa Fe T1 е с 300 к.с., 600 Нм максимален въртящ момент и 3,0-литров двигател. Сериозен тест за тази година бе участието в най-голямото състезание у нас „Кърджали Офроуд Фест”, където екипажът зае безапелационно първото място в рали категорията.

Още пет български екипажа ще се включат в състезанието, сред които европейския шампион Николай Гочев с UTV и победителят при автомобилите в миналото издание Николай Колев с Нисан Патрол.

И тази година на това офроуд състезание се въвежда маратонски формат с дължина 500 км. на единствения специален етап, без сервизни зони и прекъсвания. Това ще затрудни участниците в шампионата, тъй като изисква голяма издържливост на екипажите и техниката. Предполагаемото време за преминаване на специалния етап е около 8-10 часа. 

Състезанието ще бъде в района на Бъзъу, който е известен със своите бързи терени, но при валежи стават изключително тежки. Движението е по открити полски пътища, което прави ориентацията на състезателите още по-трудна. В петък е пролога за стартова позиция, а в събота маратонския етап, като старта е в 6 часа сутринта.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки