Легенди на световната атлетиката скочиха срещу анулирането на рекордите

Световните медии продължават да коментират бурния дебат

Легенди на световната атлетиката скочиха срещу анулирането на рекордите

Световните медии продължават да коментират бурния дебат, възникнал след предложението на Европейската атлетическа асоциация за пренаписване и евентуално заличаване на световните рекорди. Търсят се мнения на легендарни състезатели, на институции и фактори в глобалния спорт.

Предлаганите промени бяха посрещнати на нож от световноизвестни атлети, включително датчанина Уилсон Кипкетер и британското феноменално трио Паула Радклиф, Джонатан Едуардс и Колин Джаксън.

„Може някой някога да ми отнеме рекорда, но това няма как да е чиновник от дадена асоциация,“ заяви Джонатан Едуардс, който вече 22 години държи върховото постижение в тройния скок с 18.29 м.

Американската легенда Майк Пауъл също направи на пух и прах идеята. Неговият рекорд от 8.95 м в скока на дължина е от 1991 г., когато на Световното първенство в Токио подобри 23-годишнито постижение на Боб Биймън. Двукратния олимпийски медалист Пауъл нарече пред репортер на BBC предложението „неуважително и несправедливо“, като го оприличи на „шамар в лицето“ и заяви, че вече е информирал своите адвокати.

„Тези хора не мислят, че ще разбият толкова много неща и ще причинят множество вреди в атлетиката“, каза още Пауъл. „Това е грешно. Без значение какво ще се случи, аз ще воювам за моя рекорд до край“, обяви 53-годишният американец.

Друг спорен въпрос, който поражда дилеми и критики е фактът, че според предложението световни рекорди вече няма да могат да се поставят по време на по-незначителни турнири… Това е причина за бурно неодобрение и недоволство от редица организатори.

Самият президент на Международната федерация (ИААФ) Себастиан Коу е сред тези, които ще загубят световни рекорди ако идеята бъде одобрена. Неговите върхови постижения обаче са в неофициалните и не фигуриращи в програмата на големи първенства дисциплини 1000 м и 4 х 800 м. „Трябва да започнем от някъде“, заяви пред BBC Коу и призова за „глобален дебат“ по темата. „Този дебат бе провокиран от атлетите към ръководителите, той е отдавна чакан,“ каза още лорд Коу.

Австралия отказа да подкрепи предложението

Атлетическата федерация на Австралия бе сред първите с остра реакция по казуса. В специално изявление тамошната централа категорично отказа да подкрепи предложението на ЕАА. За сметка на това Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ) го е подкрепила единодушно според twitter-поста на нейния президент Добромир Карамаринов, който е председател на Българската федерация и първи вицепрезидент на Европейската атлетическа асоциация (ЕАА). Според OFFNews обаче Карамаринов уточнил пред свои приближени, че „проектът няма как да засегне постижението на Стефка, защото то е направено на Световно първенство през 1987 г., а на подобни форуми допинг контролът е жесток и така са спазени изискванията в революционното решение“.

„Ние трябва да отчетем деликатната ситуация, че изтриването на рекордите може да засегне без основание и без право атлетите, които са постигнали своите успехи коректно и спазвайки всички правила в спорта“, се казва в изявлението на Австралийската федерация. „Ние не желаем да се анулират постиженията и рекордите на тези атлети. Това ще е несправедливо“, твърдят още австралийците.

Защитата на коректните спортисти фигурира като точка 18 в приетата наскоро от Международния олимпийски комитет Програма 2020 за реформи в олимпийското движение, напомня bgolympic.org.

Много активни в търсенето на мнения са британските медии, част от тях публикуват и острата реакция на Стефка Костадинова.

„Световната рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова е поредната легендарна атлетка изказала се против предложението да се пренапишат рекордите преди 2005 г. Рекордът на Костадинова от 209 см, поставен на Световното първенство в Рим 1987 г. все още е непокътнат, но е сред заплашените да бъдат заличени постижения,“ припомня Inside the Games, едно от най-четените и популярни издания на олимпийска тематика.

„Костадинова, която е президент на БОК, критукува предложението с мотивите, че резултатите не могат да се отнемат без правно основание: „Намирам идеята за некоректна, несериозна и дори подигравателна, твърди олимпийската шампионка от Атланта 1996 г. Тук не става дума само за мен, а за всички, които честно и с огромен труд са постигнали нещо значимо в глобален мащаб, записали са своя връх в кариерата, който е и връх в човешките постижения. Да - за доказаните нарушения и прегрешилите нека има санкции и анулиране, но защо трябва да страдат и останалите?...“ така в статията е цитирана българката.

Костадинова критикува президента на Европейската атлетика Свен Арне Хенсен за неговата роля в прокарването на предложението, твърди още изданието. „Преди време, когато поставях рекорди и печелех ме величаеха, сега същите хора искат да зачеркнат същите рекорди. Спомням си как точно Свен Арне Хансен ме поздравяваше и  прегръщаше, когато побеждавах в Осло, където все още държа рекорда на турнира „Бислет“ с 205 см от 1987 г. Тогава Хансен бе директор на турнира и бе повече от щастлив с моя резултат. Сега същият норвежец, като президент на ЕАА, предлага ревизии и отмяна…. Как тогава бях герой, а сега ме подлагат на ревизии и съмнения?“, се казва в цитата на българката.

Легендата на английската атлетика Паула Радклиф също застана твърдо срещу идеята на ЕАА. „Предложението ще засегне много коректни атлети, които ще бъдат ограбени и измамени,“ каза Радклиф, рекордьорка на маратон от 2003 г., Тя бе приветствана в социалните мрежи за позицията си от великия десетобоец Дейли Томпсън, шампион от олимпиадите в Москва1980 и в Лос Анжелис1984, запалил олимпийския огън в Лондон преди 5 години.

Радклиф бе подкрепена и друг британски легендарен атлет – хърделиста Колин Джаксън. Световният рекордьор на 60 м с препятствия заяви в интервю за ВВС че „коректните атлети все още са повече от измамниците в спорта и като стриктно спазвали правилата не бива да бъдат въвличани в подобен казус, който ще ги ощети неправомерно“.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки