БФБадминтон празнува ½ век, награди получиха най-добрите състезателки

Петя Неделчева достига най-високия връх в историята на ракетния спорт у нас

БФБадминтон празнува ½ век, награди получиха най-добрите състезателки
БФ Бадминтон започва от днес поредица от прояви, посветени на 50-годишнината на този спорт у нас. Те ще продължат до края на годината, като кулминацията ще е през ноември, когато ще се състои международен турнир с участието на държави по покана на родната централа, съобщи днес председателят на централата д-р Пюзант Касабян. Той и изпълнителният директор д-р Володя Златев връчиха днес в Пресклуб “България” първите няколко награди по случай юбилея. Федерацията бе приготвила стилен плакет и за екипа на Пресклуба в знак на благодарност за популяризирането на красивия спорт. 
 
Женският национален отбор бе зарадван с красиви златни значки и специални грамоти. Сестрите Габриела и Стефани Стоеви, Петя Неделчева, Линда Зечири и Мария Мицова се представиха много добре на приключилото Европейско първенство в Дания. Стоеви спечелиха сребърен медал на двойки, Петя и Мария станаха пети на същата дисциплина, а Линда е 9-а  в индивидуалната надпревара. Успехът има вече и дубъл – един кръг преди края на веригата от 24 турнира за Европейската купа по бадминтон Петя и Мария са сигурни носителки на трофея, обяви новината треньорът Орлин Цветанов. Петя Неделчева пази във витрината си 9 Европейски купи и двуцифрено число медали от Европейски първенства за девойки и жени. С името на най-опитната ни бадминтонистка е свързан най-високия връх в 50-годишната история на ракетния спорт у нас – 5-о място на Олимпиадата в Атина през 2004 г.
 
Всички състезателки от националния отбор при жените днес изтъкнаха повишената трудност на Европейското първенство в Дания. Габриела и Стефани са напълно удовлетворени, че вече са европейски вицешампионки по бадминтон, тъй като два пъти досега отпадаха на ¼ финал. Петя и Мария оценяват представянето си като добро. И Линда няма основание да е разочарована, се разбра от думите й. Всички състезателки вече имат квоти за Световното първенство в Глазгоу, Шотландия, в края на август. Линда Зечири и Мария Мицова ще представят страната ни в индивидуалната надпревара. Мария ще се бори и на двойки заедно с Петя Неделчева. Габриела и Стефани Стоеви са другата ни двойка при нежния пол. Със сигурност Линда и сестрите от Хасково ще участват и на два Гран При турнира преди Световното първенство. Едното състезание ще е в САЩ, другото – в Канада. Възможно е Петя и Мария също да мерят сили с конкуренцията отвъд Океана, шанс има и за най-добрите при юношите и девойките – Мария Делчева, Христомира Поповска и Илиян Стойнов. При мъжете Иван Русев и Даниел Николов също могат да се включат. За двамата има надежда при второ пресяване да успеят да се наредят сред 48-те участници на Световното първенство. Сега двамата фигурират сред резервите според световната ранглиста  – Иван е четвърта резерва на сингъл, заедно с Даниел са втора резерва при двойките.
 

Най-добрите ни юноши и девойки, родени след 1 януари 2000 г., ще се състезават в редица открити международни шампионати от началото на април т. г. до края на април следващата година, когато ще приключат квалификациите в бадминтона за Младежките Олимпийски Игри в Буенос Айрес. Целта е сред първите 27 в световната ранглиста да влязат 1 момче и 1 момиче, обявиха от федерацията. В близко време у нас предстоят 2 турнира за световната ранглиста в тази възрастова група – от 11-и до 13-и август в Пазарджик ще се състезават бадминтонисти до 19 години, от 24-ти до 27-ми август Хасково ще е домакин на Открит международен шампионат до 17 години.   

14 златни медала за България от "Акро Къп Бургас" 2024

Вижте подробности

Пиер Дежарден спечели Световната купа по модерен петобой в София

Турнирът приключва днес с надпреварата за смесени щафети

Кметът Димитър Николов откри Световната купа по спортна акробатика в Бургас

Вижте подробности

Магомед Рамазанов донесе пета квота за България в борбата

Националът се наложи над световния вицешампион Владимери Гамкрелидзе (Грузия)

Драматична битка излъчи финалистите на СК по модерен петобой в София

Вижте подробности

Ризов 14-и на СК по спортна стрелба в Баку

Вижте подробности

Ксения Момчилова на Световната купа по гимнастически паркур

Вижте подробности

Налбантова: Очакването на квотата беше ментално изтощаващо

Вижте какво каза българката

Шампион по таекуондо продава медала си в подкрепа на болния си брат

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки