Аякс се класира на финал в Европа след 21 години! (ВИДЕО+СНИМКИ)

Легендарният холандски тим издържа в трилър на "Стад де Люмиер"

Аякс се класира на финал в Европа след 21 години! (ВИДЕО+СНИМКИ)
Аякс се класира за първи финал на голям европейски турнир от 1996 г. насам. Холандският претърпя първа загуба от Лион в историята на сблъсъците между двата тима след 1:3 в реванша, но с общ резултат 5:4 се класира на финала на 24 май в Стокхолм, където ще спори с Манчестър Юнайтед.

Долберт откри за амстердамци в 27-ата минута и върна попадението на чужд терен. В края на полувремето Лаказет вкара два гола и обърна развоя на срещата. В края страстите се нажежиха до краен предел. Гезал направи 3:1, а Виргевер от Аякс получи втори жълт картон в 85-ата минута. Въпреки това, с голям дух гостите издържаха. 
 
Аякс вдигна трофея през сезон 1991/92, когато надпреварата все още се казваше турнир за Купата на УЕФА . Тимът е единственият предишен победител в турнира, който играеше на полуфиналите този сезон.

 
Александър Лаказет бе готов за Лион и започна като титуляр в ролята на деветка. Набил Фекир бе зад него. Французите търсеха първи финал на голям турнир. 
 
59 000 на „Стад де Люмиер” посрещнаха с удивителна хореография двата отбора.

 
Аякс беше по-близо до гола в първите минути, като най-чистата ситуация пропусна Юнес, който от дълбочина получи една топка и опита да прехвърли вратаря, но не сполучи. 
 
В 24-ата минута Хаким Зиех излезе на чиста позиция срещу Антони Лопес, но би в него. 

 
Логичното се случи в 27-ата минута. Аякс отново хвана защитата на Лион разредена. Каспер Долберг получи на левия фланг, влезе навътре и прехвърли Лопес за 1:0, връщайки гола на чужд терен на французите от първия мач. 

 
Попадението подейства като леден душ за домакините, които не можаха да се отърсят до 44-ата минута, когато бе отсъдена дузпа в тяхна полза за нарушение на 17-годишния Де Лигт срещу Лаказет. Изработилият наказателния удар изравни и даде нови надежди на „хлапетата”. 

 
Стадионът изригна още веднъж преди почивката, когато Ник Вергевер сбърка и лисицата Лаказет засече последвалото подаване на задната греда, за да засече за 2:1. Два гола в рамките на 81 секунди.    
 
След подновяването на играта Лион натискаше в търсене на трети гол. В 60-ата минута реферът трябваше да изгони Джоел Велтман от Аякс, който направи тактическо нарушение, за втори жълт картон. Но го пожали. 

 
Златен шанс получи Набил Фекир в 65-ата минута, но загуби равновесие и прати над вратата от дъгата на наказателното поле. 
 
Времето изтичаше. В 76-ата минута току влезлият Мачией Рибус получи шанс, но Онана бе излязъл напред и блокира удара му. 

 
Аякс можеше да приключи интригата в 79-ата минута, когато резервата Ван де Беек тресна напречната греда с фалцов удар от границата на наказателното поле. 
 
Резервата на Лион Рашид Гезал приближи Лион до продълженията в 81-ата минута, когато с глава и с помощта на рикошет прокара топката между краката на вратаря Онана. 

 
Ситуацията за Аякс се усложни още повече, когато Ник Виргевер получи втори жълт картон за балтия срещу Фекир и остави своите с човек по-малко в оставащите 6 минути плюс продълженията. 
 
Уникален пропуск две минути преди края направи Максуел Корне, чийто удар от малък ъгъл премина на около 10 сантиметра от гредата в аут.



В края влезе и синът на Патрик Клуйверт - Джъстин, който също даде всичко от себе си за крайния успех. Защитници и нападатели в играха като едно цяло и вдигнаха победоносно ръце с последния съдийски сигнал след изитчанато не третата добавена минута.  


 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки