Добри постижения при жените в Диамантената лига

Бършаут Джаксън спечели на 400 м с препятствия в Шанхай

Добри постижения при жените в Диамантената лига

Притежателката на световен рекорд на 3000 метра стийпълчейз Рут Джебет (Бахрейн) победи своята основна съперничка Хивин Кийенг от Кения, постигайки рекорд на трасето в Шанхай. Джебет беше победена от кенийката на старта на Диамантената лига в Доха (Катар) минала седмица, а сега състезателката от Бахрейн взе реванш.

Тя взе преднина след 2000-ия метър и в крайна сметка завърши като победителка с време от 9 минути и 4.78 секунди. Така смачка рекорда на трасето, който беше поставен преди 12 месеца от Кийенг и време от 9:07.42. Днес кенийката завърши на 2-о място с 9:06.72, докато сънародничката й Челифин Чепсол е на 3-ата позиция с 9:07.08.

Олимпийската шампионка на 1500 метра Фейт Чепнгетич от Кения остави малки надежди на останалите си съпернички. Тя спечели на 800 метра с 2:11.44 минути. Чепнгетич изпревари етиопката Дауит Сейяум, която остана на 2-а позиция с 4:00.52, а сънародничката й Бесу Садо е трета с 4:03.10.

"Надявах се, че ще бягам с по-добър резултат от 3.58, но сега съм щастлива, че стартирам сезона с 3.59. Да се бяга под 4 минути не е лесно, добави кенийката, която също така е сребърен медалист от Световното първенство на 1500 метра.

Световният рекордьор на 400 метра с препятствия Никълъс Бет и неговият брат Харун Кьоч останаха 8-и и 9-и съответно в тази дисциплина днес с времена 51.09 и 52.13. Стартът беше спечелен от американския спринтьор Бършаут Джаксън с време 48.63 секунди.

Световният вицешампион Лю Ван Цюл от Южна Африка остана на 2-а позиция с 49.35. Двукратната олимпийска шампионка в спринта Илейн Томпсън преодоля лошия си старт на 100 метра при жените и записа втора победа в рамките на няколко седмици. Ямайската спринтьорка спечели старта на 200 метра в Доха миналата седмица, а след като излезе начело днес на 80-ия метър триумфира с крайното 10.78 секунди. Постижението й в Китай е и най-добро през сезона.

Нейният сънародник и олимпийски шампион Омар Маклауд стартира сезона по най-добрия начин с успех на 110 метра хърдели при мъжете, докато в мъжкия спринт на 100 метра победата отново е за китаеца Су Бинтян. Тори Боуи от САЩ остана на 2-ата позиция, на 0.26 секунди, а третата е Мари-Жозе Ла Ту от Кот д'Ивоар. При мъжете олимпийският шампион от 2004-а година Джъстин Гатлин, който завърши на 4-о място в първото си състезание в Доха, сега се отказа изобщо от участие. На трасето също така липсваше и легендата Юсейн Болт, чието завръщане се очаква през юни.

Не се състезаваха днес в Диамантената лига също така бронзовият медалист от Рио де Жанейро Андре де Грасе и шампионът от Доха Акани Симбине от Южна Африка. Томпсън има желание да стане първа и на 100, и на 200 метра на Световното първенство в Лондон през август, а също така си тръгна и от Олимпийските игри в Рио де Жанейро през миналата година.

"Това е моя втора победа на 100 метра за сезона. А да спечеля с най-добро време за сезона не е никак лош резултат. Сега ще се фокусирам върху първенството на Ямайка по-късно през този месец, заяви Илейн Томпсън. На 800 метра при мъжете олимпийският шампион Дейвид Рудиша от Кения имаше сериозни проблеми в първото си състезание за годината и трябваше да се задоволи с 4-ото място. Той завърши на повече от половин секунда след победителя Кипйегон Бет, чието време е 1:44.70 минути.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки