Добри Карамаринов се обяви против анулирането на рекордите в леката атлетика

"Не смятам, че така ще се повиши доверието в спорта ни", каза председателя на Българската федерация по лека атлетика

Добри Карамаринов се обяви против анулирането на рекордите в леката атлетика

Президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов категорично заяви, че не подкрепя предложението за анулиране на световните рекорди преди 2005 г. Тази санкция трябваше да засегне и върховото постижение на Стефка Костадинова от 1987 г.

"Анулирането на световните рекорди по никакъв начин няма да увеличи доверието в нашия спорт и да подобри авторитета му, който беше разклатен след "руския случай" от края на 2015 г. Не мисля, че анулирането би направило това. Европейската асоциация не може да анулира рекорди. Това е промяна в правилата и може да бъде направена единствено от Международната федерация (ИААФ). Има много предложения, но това, което аз поддържам е по-стриктен контрол върху състезанията, на които могат да се поставят световни рекорди", заяви Карамаринов за bTV

Той уточни, че подобно решение може да бъде взето само на конгрес на ИААФ, като такъв предстои в Лондон през август 2017 г. Там гласуването на предложенията ще бъде явно.

"Не смятам, че ще се стигне до гласуване. Не мисля, че подобно нещо би могло да издържи и юридически. Това е много радикална промяна. Световните рекорди са само част от темата", добави той.

Предложението за анулиране на рекордите дойде от европейската федерация, в която Карамаринов е първи вицепрезидент.

"Анулирането на резултати и световни рекорди никога не е било мой приоритет. Не смятам, че това е положителната стъпка в леката атлетика. Другите критерии обаче ги поддържам. Това не е някакъв заговор. Първото такова предложение беше внесено през 1999 г. от президента на Германската федерация по лека атлетика, който смяташе, че от новото хилядолетие трябва да има нови рекорди. Явно има недоверие към някои резултати, но това не означава, че всички те трябва да бъдат анулирани", уточни Карамаринов.

Той заяви, че не е обсъдил случая със Стефка Костадинова, но е уверен, че тя е наясно с неговата позиция. Карамаринов не вярва, че анулирането на рекордите представлява своеобразна борба между Изтока и Запада в леката атлетика. 

"Рекордът на 100 м жени се държи от САЩ. Не мога да се съглася, че става дума за политика или за нещо друго. Доводите на хората, които правят тези предложения, приемам такива каквито са. Не искам да повярвам, че такова нещо съществува в спорта. Не е клише, че постът трябва да обединява, не да разединява", обясни той. 

Карамаринов коментира и обжалването на решението на Дисциплинарната комисия на Българския олимпийски комитет (БОК) да оневини българската лекоатлетка Силвия Дънекова, която беше уличена в употреба на допинг на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

"Българската федерация не е заставала срещу и не е поддържала изкуствено някой. Това беше единствената възможна реакция на национална федерация, когато има такова решение. Дисциплинарната комисия към БОК надхвърли нейните правомощия. Ние обжалваме решението. Не заставаме срещу никой наш състезател. Ако някой състезател е нарушил правата, наше задължение е да приложим правилника. Не може да има дилема", обясни той.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки