Силен вятър спря Скатов за Еверест

След 3 часа ходене трябваше да се върна, призна веганът алпинист

Силен вятър спря Скатов за Еверест
Българинът Атанас Скатов записа поредното си изключително постижение в алпинизма. Той успя да стъпи на 4-ия по височина осемхилядник на планетата – връх Лхотце (8516 м) в Хималаите. Това стана 36 години след като там за последно беше се качвал българин – Христо Проданов през 1981 г., а от 2013 г насам нямаше успешна атака.
 
Втората част от плана на вегана д-р Скатов, да атакува Еверест (8848 м) в рамките на 24 часа обаче се провали заради силния вятър, който се е развихрил в района.
 
За Лхотце сливенският алпинист е тръгнал с група от 20-ина души, сред които и 7-ина шерпи от 2 агенции, които са фиксирали въжетата по пътя към върха. На него заедно с българина за първи път този сезон са стигнали още една жена от Норвегия и индиец.

„Този връх се счита, че е един от най-трудните върхове над 8000 м, поства цитати от разговора си със Скатов Мария Илиева във Facebook профила му. - Аз обаче почти не го усетих защото бързах много нагоре и много се притеснявах, че няма да имам достатъчно кислород. Така се случи, че поради обстоятелствата съм използвал много малко кислород този път. Веднага след върха се насочих към Еверест, но беше изключително силен вятърът и след три часа ходене трябваше да се върна. Беше вече и доста късно. Друго щеше да бъде, ако бяхме стигнали навреме до върха и времето беше по-благосклонно към нас. Днес съм слязъл 1300 м отрицателна денивелация, преодолявайки ледени отвесни стени надолу до лагер 2. Ще почина и ще взема решение за изкачването на Еверест утре. Много зависи и каква ще е прогнозата за времето.
 
Изморен съм доста и не съм напълно възстановен от болестта. Така или иначе съм щастлив, че успях да изкача този връх, така да се каже "соло“ и с много малко кислород.
 

Поздравявам Ви и Ви благодаря за подкрепата. Тя означава много за мен“. 

От разговора става ясно, че при опит да ползва кислород, вентилът на Скатов се е оказал развален и газът се е изпарил бързо във въздуха. Останал е съвсем малко. Наложило се е да слиза надолу 100 метра, за да взема кислород и да се върне обратно нагоре. Последните 150 метра се е качил сам, без шерпа и сам е носил и две доста тежки бутилки кислород.
 
Лхотце е 5-ият осемхилядник в колекцията на Скатов по програмата му 14х8000 без употреба на храна от животински произход. Предишните са Еверест 2014 г., Манаслу (8163 м) през 2015-а, Анапурна (8091) и Макалу (8481) през 2016-а.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки