Стивън Хендри пристигна в България

„Добре е в снукъра да има един изявен лидер, след 10 години китайците ще доминират в този спорт”, каза легендата

Стивън Хендри пристигна в България
Двама от най-добрите играчи в снукъра Рони О’Съливан и Стивън Хендри ще играят един срещу друг в четири демонстративни мача  от 5 до 8 септември в Пловдив, София, Варна и Бургас, като срещите са част от Efbet Eleven 30 Snooker Show, каза на пресконференция в Пресклуб „България” председателят на Българската снукър федерация Олег Велинов. Двубоите ще се играят във формат 6 от 11 фрейма при разрешени максимално 30 секунди за удар. Събитието в Пловдив ще се проведе на 5 септември  в зала "Колодрума", която впечатли световния снукър елит с домакинството си на двубоя между Селби и О’Съливан миналата година. В София шоуто ще бъде на 6 септември в зала "Универсиада". Варна за първи път ще приеме снукър играчи от такъв ранг на 7 септември, а зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта за първи път ще бъде домакин на голямо събитие в този спорт. Последният двубой ще бъде на 8 септември  в Бургас и ще се проведе в Летния театър, като двамата  за първи път ще играят  на открито. Хендри и О’Съливан  държат всички най-големи рекорди в снукъра. 48-годишният шотландец прекрати кариерата си през 2012 г., има седем спечелени световни титли и гостува в България за първи път.
 
"Със Стивън Хендри се запознах при моето второ посещение във Великобритания, той е един чудесен човек, много е зает и често пътува до Китай, но когато се появи  възможност да играе в България, прие веднага”, каза пред репортерите  Олег Велинов.
 
Маркетинг мениджърът на Efbet Емил Янев уточни, че за втори път са спонсори на такъв голям мач между световни звезди в снукъра и очаква отново да има голям зрителски интерес.
 
Стивън Хендри заяви, че според него О’Съливан е фаворит в двубоя, тъй като все още участва активно в големи състезания. Според него 30 секунди за удар са достатъчни, но не вярва, че някога в големите турнири ще се въведе такъв регламент. Той бе категоричен, че снукърът все още не може да бъде олимпийски спорт, тъй като добрите играчи са само от няколко страни. Хендри уточни, че сега  във Великобритания няма талантливи играчи на 17 и 18 години, докато в Китай  има бум на млади състезатели и е убеден, че след 10-15 години в първите 16 в световната ранглиста ще има поне 9 китайци.
 
„Много съм щастлив, че съм в България и че ще мога да играя с О’Съливан. Надявам се, че през септември ще имам възможност да видя и най-добрите български играчи. Не си спомням кой колко победи има в двубоите помежду ни, предполагам, че О’Съливан води, тъй като в последните години от активната ми състезателна кариера той по-често ме побеждаваше./По-късно по време на пресконференцията бе уточнено, че О’Съливан води с 30:21 победи при 5 равни срещи./ Един от мачовете, който най-добре си спомням, е на финала на  голям турнир, когато поведох с 8:2, той ми изравни 8:8, но след това успях да спечеля. Мисля, че е добре в снукъра да има един изявен лидер – както в голфа доминираше Тайгър Уудс или в тениса Федерер  и Надал  много години бяха №1. Сега най-добрият състезател е Марк Селби, но О’Съливан продължава да е най-популярният играч.  В момента повече коментирам снукър, не се занимавам с треньорска дейност, но имам желание в близките години да основа „Академия за снукър”, заключи Хендри.
 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки