Доктора падна в последната обиколка и изпусна победата на "Льо Ман"

Маверик Винялес спечели трето състезание в MotoGP и измести Роси от върха в генералното класиране

Доктора падна в последната обиколка и изпусна победата на "Льо Ман"

Маверик Винялес спечели третата си победа за сезона в клас MotoGP на световния шампионат по мотоциклетизъм на писта, след като неговият пряк конкурент за първото място на подиума Валентино Роси падна в последната обиколка в Гран при на Франция. Испанският пилот на "Ямаха" успя и да изпревари своя съотборник на върха в генералното класиране, след като започна уикенда с две точки пасив от италианеца.

Винялес и Роси изостанаха от Йоан Зарко (Франция, "Ямаха") след старта, но постепенно го настигнаха и изпревариха, за да се откъснат от преследвачите. Те бяха подпомогнати и от падането на Марк Маркес (Испания, "Хонда"), който в този момент бе най-бързият пилот на пистата.

Роси увеличи темпото в заключителния етап от състезанието, постави най-добра обиколка и изпревари своя съотборник Винялес три тура преди карирания флаг. Той влезе в последната обиколка като лидер в състезанието, но първо допусна грешка в завой номер 8 и Винялес го изпревари, а в 11-ия загуби контрол над мотора си и отпадна. Испанският пилот на Ямаха спечели с време 43:29.793 минути, а Зарко финишира на 3.134 секунди зад него. Трети при изоставане от 7.717 секунди зад победителя завърши Дани Педроса (Испания, "Хонда").

Винялес оглави класирането с актив от 85 точки, а втори вече е Педроса с 68. Роси е на третото място с 62, а Маркес заема четвъртата позиция с 58. Пети с 55 точки е Зарко, за когото подиумът в Льо Ман бе дебютен в кралския клас.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки