ФА къп - шанс за Арсенал да спаси сезона или за златен дубъл на Челси

Финалът на „Уембли” е днес от 19:30 часа

ФА къп - шанс за Арсенал да спаси сезона или за златен дубъл на Челси

Прогнозата за времето в северозападната част на Лондон за днес е слънце и температури около 25 градуса, което означава, че "Уембли" - най-известната бетонна рампа във футбола, ще има тази блестяща фигура, която всички помнят от детските си години.

Това обаче съвсем не означава, че ФА къп е това, което някога е било - еквивалент или поне достатъчно близко по значимост с първенството. По-скоро е още един от онези наследствени имоти на футболната асоциация, заедно с националния отбор, които са важни, но само исторически погледнати.

Все още има достатъчно хора, които си спомнят какво е означавало ФА къп с нейното командващо място във футбола. Сега спокойно можем да кажем, че това е трофей, който дава успокояващ блясък в тъмни времена на голяма част от клубовете, които го печелят. Така беше и с Юнайтед през миналия сезон, макар триумфът да не спаси Ван Гаал от уволнение. Върнете се още няколко кампании назад и ще видите, че тенденцията остава същата. На финала днес се изправят, от една страна, Челси, който гони домашен дубъл, и Арсенал, който може да спаси сезона, след като за пръв път от 19 години няма да участва в ШЛ.

И, да, съвсем спокойно можем да твърдим, че за артилеристите това е критичен момент в тяхната история. Ще бъде ли обаче достатъчно спечелването на този трофей за Венгер? При успех това ще бъде трета купа за топчиите в последните 4 години от турнира. Вече казахме, че значението на ФА къп не е същото като на Висшата лига или Шампионската лига, но никой друг английски отбор няма повече завоювани големи трофеи в този период. След 9 безплодни години трябва да кажем, че французинът тихичко прави така, че Арсенал да взима сребърни салатиери.

Също така Венгер за седми път ще вдигне трофея от пристигането си в клуба, което ще го превърне в най-успешния мениджър в историята на състезанието. Това е статистика, която подчертава позицията му в историята на артилеристите и подчертава мащаба на постиженията му в Северен Лондон. Специалистът беше широко подиграван за това, че в последните няколко години споделяше, че място в четворката е по-важно от спечелен трофей.

Така че, ако днес Венгер вдигне купата, може да се каже, че топчиите ще имат по-добър сезон от останалите с празни ръце Ливърпул, Сити или дори Тотнъм. Арсен показа тактическа гъвкавост (а много от критиците смятаха, че няма такава) с преминаването с трима в отбрана. Един евентуален успех срещу Челси ще покаже, че и играчите са зад него.

След повече от две десетилетия начело на Арсенал трябва да признаем, че Венгер е способен да трансформира отбора след разочароващи периоди. Завършването с трофей може да промени и настроението около клуба, облекчавайки част от дисхармонията сред феновете и да улесни французина, който иска да поднови договорите на Йозил и Санчес. Би могло дори да убеди потенциалните си нови имена, че тимът се развива в правилната посока.

Спечелването на ФА къп обаче няма да прикрие неуспехите на Арсенал в по-значимите турнири. 5-ото място във ВЛ е най-ниската позиция на французина начело на топчиите, а елиминацията от Байерн в ШЛ с общ резултат 2-10 показва колко далеч е тимът зад европейския елит. Тази тенденция се вижда и в първенството. Артилеристите може да завършиха само на точка от четворката, но спечелиха само 2 от общо 10 мача с останалите от първите шест.

В епохата на супер мениджърите във ВЛ постоянните мъки на Венгер срещу големите отбори предполагат, че той не е човекът, който може да ги върне на върха, французинът може да твърди, че един успех във ФА къп може да бъде платформа, върху която да се надгражда, но последните им триумфи в състезанието поставят тази теория под съмнение. След спечелването на купата през 2014-а и 2015-а топчиите показаха слаби признаци на подобрение в първенството и ШЛ, така че защо тази година да е различна? Арсенал може да завърши сезона със спечелен трофей, но това не би променило факта, че това е екип, който има нужда от свежи идеи. Тимът е по-далеч от всякога от успех във ВЛ или ШЛ, така че има малко доказателства, които да предполагат, че Венгер може да промени това.

Иначе Арсенал - Челси е повторение от финала във ФА къп през 2002-ра, когато артилеристите печелят с 2:0. Топчиите стигнаха до последния мач за рекорден 20 път и ще се опитат да станат абсолютен рекордьор по спечелени титли от турнира (наравно с Юнайтед по 12). Челси пък, от своя страна, спечели ФА къп 4 пъти от 2003 г. насам.

Финалът е днес от 19:30 часа, пряко в ефира на Диема спорт 2.

 
Ман Сити се цели в рекорд на Манчестър Юнайтед в Шампионска лига

В момента "гражданите" са с 23 поредни мача без загуба

Германия откри специален полицейски център за Евро 2024

Той ще служи за контрол върху ситуацията в сферата на безопасността по време на турнира

Илия Груев отново впечатлява за Лийдс

Българският халф с отлични показатели от мача с Мидълзбро

Почетино след разгрома от Арсенал: Предадохме се

Мениджърът на Челси беше крайно разочарован след 0:5 от градския съперник

Резервата Милик прати Юве на финал за Купата (ВИДЕО)

Лацио загуби драматично в Рим с 1:2 и отпадна

Белингам иска титли от Ла Лига, ШЛ и Евро 2024

Вижте какво заяви новата перла на Реал (Мадрид)

Мюлер: Целта на Германия е европейската титла

„Знам, че в крайна сметка резултатът винаги е важен“

Арсенал пренаписа историята на дербито с Челси (ВИДЕО)

„Топчиите“ дръпнаха на върха с рекордна победа – 5:0

Луис Енрике мечтае за квадрупъл с ПСЖ

Вижте какво заяви треньорът на парижани

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки