Левски и Верея в пряка битка за Европа

Победителят взима 215 000 евро от участието си в първия предварителен кръг на турнира

Левски и Верея в пряка битка за Европа

След минивойната, разразила се по оста Левски-БФС, все пак бараж за Лига Европа ще има, като сините излизат в решителната битка днес от 20:00 часа срещу Верея. Мястото на сблъсъка е стадион "Георги Аспарухов", а залогът е 215 000 евро. Победителят ще получи тази сума само за участието си в първия предварителен кръг на ЛЕ, без значение дали ще отпадне в тази фаза, или ще се класира напред.

 Преди двубоя ще има протест около стадиона от страна на фенове на Левски срещу решението на БфС сините да играят бараж. Клубът опита да се измъкне от решителната среща с 3 декларации и заплахи за нейния бойкот. От БФС обаче обясниха подробно защо исканията на Левски са несъстоятелни и задължиха тима да се изправи срещу Верея. А от "Герена" накрая се съгласиха чинно с футболния съюз.
 
"Сините" се изправят пред сериозни кадрови проблеми в навечерието на срещата. Групата на Николай Митов ще е от едва 17 играчи. Капитанът Веселин Минев и нападателят Амаду Сукуна са отпаднали в последния момент от сметките на треньора. Двамата не са успели да се възстановят от травми и са се готвили на облекчен режим през седмицата. Дълготрайно контузени са Боян Йоргачевич и Симон Сандберг, а с отбора вече се разделиха 4-мата, които не пожелаха да подновят договорите си - Сърджан Лукин, Джереми Де Ноойер, Георги Костадинов, който вече е на лагер с националния отбор, както и Антонио Аниете.
 
По този начин Николай Митов ще заложи под рамката на 20-годишния Николай Кръстев, за когото това ще е 15-ото шампионатно участие този сезон. При отсъствието на Минев като ляв бек ще действа Сашо Александров, а в дясната зона на защитата ще е позициониран Димитър Пиргов. В центъра на отбраната пък двойка ще оформят Давид Яблонски и Александър Александров. В средата на халфовата линия се завръща най-добрият играч на сините през пролетта Мехди Бурабия, който в предишния мач с Черно море (2:2) получи почивка. Негов партньор ще е капитанът Прохазка.
 
В двубоя с варненци по крилата стартираха младоците Алекс Боримиров и Атанас Кабов, но предвид важността на срещата Митов ще заложи на Ивайло Найденов отдясно и на франсис Нар по лявото крило.
 
Бабатунде Аденижи ще води атаката на Левски, а от по задни позиции нигериецът ще бъде подпомаган от Божидар Краев.
 
В лагера на Верея на линия отново е крилото Момчил Цветанов, който дълго бе контузен. Той има известни шансове да стартира като титуляр, но по-сигурната опция за лявото крило е Георги Андонов. На върха на атаката ще действа Васил Калоянов, а зад него ще е Елиаш да Силва. По десния фланг пък ще атакува Педро Еуженио, който е сред най-добрите за Верея през пролетта.
 
Двойката вътрешни халфове ще са Бенгюзов и Георги Ангелов. А карето в отбрана ще включва Инкоом отдясно, Здравко Илиев отляво и Бандаловски и Зафиров в центъра. Единственият отсъстващ е Илиян Йорданов, който е контузен.
 
Верея не е имал мач от 20 май, когато победи с 1:0 Пирин у дома и си осигури място на финалния бараж за участие в Лига Европа. За заралии би било невероятно постижение да се класират за международната сцена, след като през настоящия сезон дебютираха в елита. Верея не е губил като гост от 2 април, когато бе разгромен с 5:0 от Локо ГО. После записа 3 успеха и 1 реми навън. Заралии паднаха с 0:4 от Левски на "Герена" на 28 август. Тимът е на лагер в София още от петък.
 
 
ЛЕВСКИ - ВЕРЕЯ
 
Вероятни състави:
 
ЛЕВСКИ (4-2-3-1): Кръстев; Пиргов, А. Александров, Яблонски, С. Александров; Прохазка, Бурабия; Найденов, Краев, Нар; Адениджи
Старши треньор: Н. Митов
ВЕРЕЯ (4-2-3-1): П. Колев; Инкоом, Бандаловски, Зафиров, З. Илиев; Бенгюзов, Г. Ангелов; Еуженио, Елиаш, Г. Андонов; В. Калоянов
Старши треньор: А. Томаш
 
СЪДИЯ: Стефан Апостолов
СТАДИОН: "Георги Аспарухов”
НАЧАЛО: 20:00 часа
Тържествата за юбилея започнаха с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Етър

Бончо Генчев припомни, че "виолетовата" школа е дала на България много големи футболисти

Ники Михайлов и Живко Миланов минаха изпити на "Герена"

На двамата им предстои дипломиране в Национална спортна академия "Васил Левски"

БФС поздрави Етър за вековния юбилей

Ето какво написаха от централата

OФИЦИАЛНО: Големи буферни зони за ЦСКА - Левски

Вижте подробности

Билетите за ЦСКА - Левски вече са в продажба

Пропуските за Сектор "Б" и "Г" са по 10 лева

Етър е вековен!

Легендарния клуб на Велико Търново днес празнува 100 години

Левски и ЦСКА в дерби и на трансферния пазар

Чинонсо Офор от Арда е привлякъл вниманието на двата отбора

Лудогорец е на 90 минути от нов финал за Купата на България

Разградчани изковаха солиден аванс от 3:0 срещу Хебър в първия мач и реваншът изглежда протоколен

Бабич даде почивка на Полонски, за да го съхрани за следващите мачове

Не контузия е причината за смяната на халфа срещу Черно море

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки