Любо Минчев обяви състава за световните квалификации

Лъвовете са в група с Беларус и Португалия

Любо Минчев обяви състава за световните квалификации

Националният селекционер на България по баскетбол Любомир Минчев обяви състава за предстоящите предварителни световни квалификации. Лъвовете са в група с Беларус и Португалия.

В списъка му попадат 16 баскетболисти, като този път треньорът ще разчита само на един натурализиран чужденец на позиция гард. Подготовката стартира на 28 юни в Правец, а три дни след началото на лагера, ще се присъединят Александър Везенков и Дий Бост.
 
Българският тим ще домакинства в зала „Арена Ботевград“. На 5 август посрещаме Беларус, а на 12-ти Португалия.
 
„Имаме една единствена цел – да се класираме. Гласувам доверие на играчите. Сигурно ще получа много критики за избора си, но това е моето мнение и виждане по въпроса като национален селекционер. Миналата година играхме добре и се видя израстване в момчетата.
 
Съперниците все още не са обявили съставите си за предстоящите квалификации. Ще играят контроли и ще ги разучим. Беларус беше много близо до класиране в миналата кампания, а Португалия беше без най-добрия си играч. Всяка година е различна, ще се постараем да затвърдим и надградим играта си от предходната", заяви старши треньорът Любомир Минчев.
 
Списък с повиканите състезатели:
 
Гардове:
 
Дий Бост (Монако)
 
Станимир Маринов (Балкан)
 
Евгени Хаджирусев (Левски 2014)
 
Крила:
 
Павлин Иванов (Лукойл Академик)
 
Павел Маринов (Лил)
 
Чавдар Костов (Кими)
 
Христо Захариев (Лукойл Академик)
 
Йордан Минчев (КК Вършац)
 
Николай Стоянов (Рилски спортист)
 
Александър Везенков (Барселона)
 
Александър Янев (Задар)
 
Димитър Димитров (Лукойл Академик)
 
Алекс Симеонов (Гипускоа Баскет)
 
Центрове:
 
Станислав Ваклинов (Академик Бултекс 99)
 
Велислав Гълъбов (Спартак Плевен)
 
Николай Вангелов (Палестрина)
 
Миналата година, ФИБА промени системата за провеждане на квалификациите. Досега право на участие в Световно първенство имаха само първите няколко тима в класирането на Европейското първенство.
 
Първите два тима от предквалификациите ще продължат напред в елиминациите, а мачовете ще са през ноември. В тази фаза участие ще вземат и отбори, играли на Европейското първенство през септември.
 
32 отбора ще бъдат разпределени в 8 групи по 4 тима – само първите ще продължат напред. 24-те останали отбора ще бъдат разпределени в 4 групи по 6, а срещите ще са през август, септември и ноември 2018 и февруари 2019-та.
 
Първите 12 тима ще се класират за Световното в Китай, а останалите ще играят квалификации за Евробаскет 2021.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки