В Беларус е ключът към Русия

Мисия „Борисов” води към бараж

В Беларус е ключът към Русия

Тази вечер националният отбор на България излиза срещу Беларус на "Арена Борисов" в световна квалификация от Група А на Зона Европа.

Възпитаниците на селекционера Петър Хубчев ще преследват трети пореден успех. И ако го постигнат, то може да изскочат на второ място в класирането.

Това ще се случи, ако Франция не загуби гостуването си на Швеция. И така от отписван отбор в началото на пресявките съвсем спокойно можем да покажем сериозни апетити за бараж за световното следващата година. Точно за това и мисия "Борисов" е толкова важна - може да ни отведе чак до... Москва.

Самочувствието на трикольорите е приповдигнато след успеха с 2:0 над Холандия. Хубавата и донякъде доста неочаквана победа обаче покачи очакванията към трикольорите и сега те трябва да отговорят на тях.

Сторят ли го, клишето "вечни неудачници", наслагвано в последните години, ще избледнее още повече. Но при провал лъвовете рискуват отново да го пришият към екипите си.

Този път селекционерът Петър Хубчев нямаше проблеми около окомплектоването на състава. В групата се завърна капитанът Светослав Дяков, който пропусна сблъсъка с Холандия заради наказание.

На линия не е единствено отсъстващият вече дълго време вратар Владислав Стоянов. Отново под рамката на нашите ще застане Николай Михайлов.

В защита Хубчев пак ще гласува доверие на карето, което не се пропука срещу лалетата. Вдясно ще играе Страхил Попов, в центъра ще си партнират капитанът на ЦСКА Божидар Чорбаджийски и Васил Божиков, а вляво ще е Петър Занев. В средата на халфовата линия ще застане Светослав Дяков, а до него ще е Симеон Славчев, който игра силно в предишния мач.

В предни позиции обаче Хубчев има доста дилеми. И те са дали да пусне в игра изпълнителите от Холандия, или да заложи на шарана Андрей Гълъбинов с оглед на това, че домакините практикуват доста дефанзивен футбол.

Все пак е по-вероятно Гълъбинов да остане на скамейката, а селекционерът ни да търси успех с бързака Спас Делев (вкарал двата гола на Холандия) на върха на нападението.

В такъв случай Ивелин Попов ще играе зад бившия футболист на ЦСКА, а по крилата ще са Тонев и Манолев. Ако нашите все пак излязат с Гълъбинов, то Делев ще бъде преместен на фланга за сметка на Манолев, пише „Тема спорт”.

За майско-юнския сбор селекционерът на Беларус Игор Криушенко призова значително обновен национален отбор, което би трябвало максимално да е затруднило разузнаването на Петър Хубчев. Промените в състава загатват и за намерението на треньорския щаб да рискува.

В определена степен това вече се случи в Нюшател, където беларусите загубиха контрола от Швейцария с 0:1. Местните медии отчитат, че схемата с трима централни защитници не е довела до провал, но и не е донесла някакви специални дивиденти.


Около "главната команда" на страната се е натрупал сериозен негативизъм и Криушенко ще използва мача с България, за да опита да върне вярата на запалянковците.

Какво ги очаква нашите в Борисов? С Швейцария на вратата бе Черник, но той няма игрова практика в Нанси. Затова в официалните двубои се залага на Горбунов, който играе редовно в гръцкия Атромитос. 

Голяма е вероятността домакините да изградят солиден блок от петима бранители - Поляков, Филипенко, Сачивко, Сиваков и Матвейчик. Пред тях ще действат Маевский и Драгун, а още по-напред Баланович, Гордейчук и Лаптев. 

Вторият вариант е да се рискува повече или да се заложи на по-обичайната схема с четирима бранители и двама опорни халфове (4-2-3-1). Каквото и да се случи, при всички положения съставът и схемата на Беларус ще са загадка до последно, а дано това не се окаже и неприятна изненада за трикольорите. 

Целта пред България е победата. За да може до края на лятото да има ентусиазъм в родните запалянковци. 

След това на 31 август приемаме Швеция на "Васил Левски", а 3 дни по-късно гостуване на Холандия. Кой знае, след това може да имаме шансове за класиране за световното в Русия. Всичко обаче зависи от мисия "Борисов".

Мачът Беларус - България стартира в 21:45 часа и е пряко в ефира на БНТ, а по традиция Novsport.com ще го проследи на живо посредством чат-коментар на всички интересни моменти. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки