Синьо лято или поредна синя бездна

Вероятни състави на Левски и Сутиеска

Синьо лято или поредна синя бездна

Тази Вечер от 20:00 часа на „Герена“ Левски приема носителя на Купата на Черна гора Сутиеска в първия квалификационен кръг на Лига Европа. Целта пред отбора е само една – чиста победа, която да направи реванша след седмица протоколен. Този път очакванията на феновете не са много големи – миналата година по това време билетите за домакинството на Марибор бяха разграбени, а сега има още, макар и сектор Б да е затворен. От Николай Митов и възпитаниците му зависи да направят лятото на поддръжниците си по-добро. Дали то ще е синьо, или тимът ще влезе в нова дълбока бездна, зависи много от сблъсъка с черногорците.



За да стигне до мачове с Хайдук Сплит в следващата фаза, Левски най-накрая ще трябва да счупи прокобата „първо стъпало“. В него сините неизменно се спъваха в предишните си 4 опита. Всичко започна от сезон 2011/12, когато те бяха елиминирани от словашкия Спартак Търнава, след това преклониха глава пред Сараево, казахстанския Иртиш Павлодар (начело с Николай Митов през сезон 2013/14) и словенския Марибор (сезон 2016/17). Левски не е отстранявал противник от 7 години – през 2010-а елиминира последователно Дьндолк, Калмар и АИК, за да играе в групите на Лига Европа.



Този път столичани могат да се осланят на традицията – никога досега български отбор не е отпадал от черногорски съперник в евротурнирите (6 победи в 6 мача), а пък Сутиеска не е преодолявал съперник на Стария континент.



Тази вечер Николай Митов ще покаже на феновете „Новия Левски“. Съставът бе тотално подменен през лятото. Клубът се раздели с 10 играчи (Амаду Сукуна, който тренира отделно от отбора ще е 11-ият), а на тяхно място до момента бяха доведени 8 попълнения. Очаква се поне петима от новите да започнат като титуляри – Жуниор Мапуку, Антонио Вутов, Васил Панайотов, Милош Цветкович и Иван Горанов.



Треньорът на Левски няма никакви колебания единствено около вратарския пост и защитата. Под рамката ще бъде новият капитан на отбора Божидар Митрев, а пред него в отбрана ще действат сърбинът Цветкович (вдясно), Давид Яблонски и Димитър Пиргов ще си партнират в центъра, а вляво ще е дошлият от Локомотив Пловдив Иван Горанов. Със сигурност единият вътрешен халф ще е Роман Прохазка. А за мястото до него Митов ще избира измежду новите Васил Панайотов и Георги Ангелов. Ако заложи на първия (така съставът би бил по-офанзивен), то в ролята на плеймейкьр ще бъде възстановеният огг травма Антонио Вутов (пропусна и двете контроли), а по крилата ще нападат Бабатунде Аденижи и Франсис Нар. В случай че като вътрешен полузащитник започне Ангелов, то Панайоmoв ще играе npeд него, а на фланговете ще са Аденижи и Вутов. На върха на атаката ще бъде конгоанецът Жуниор Мапуку. Румънският таран Серджиу Буш пък ще остане на резервната скамейка. Той лекуваше травма в коляното, заради която не се появи на терена в проверките срещу Черно море (0:1) и Радник Сурдулица (1:0). Николай Митов няма други проблеми около състава.



Гостите, чийто годишен бюджет е около 500 хиляди евро, ще използват доста дефанзивна тактика на „Герена“. Треньорът им Никола „Пецо“ Ракойевич няма да може да използва титулярния вратар Владо Гилийен, а нападателите Игор Иванович и Боян Божович са контузени. Стефан Денкович пък не бе уреден с картотека. От състава, който спечели Купата на Черна гора, си тръгнаха Влайсавлевич, Шимура и Дамянович. Затова и тимът пристигна с малка кошница на „Герена“, определяйки домакините за тотален фаворит. Но въпреки това целта пред Сутиеска е да съхрани надежди за елиминиране на съперника на реванша в Никшич, който е на 6 юли, четвъртък.

 

Димитър Илиев преподписа с Локо Пд

Вижте подробности

Пирин ще надвие Ботев (Вр) по пътя към спасението

Вижте подробности

Балъков: Надявам се на подкрепа от феновете

Новият наставник на Локомотив София говори пред медиите след назначаването си

Куп отбори с оферти за Кордоба

Лил е последният европейски клуб, който желае защитникът на Левски

ЦСКА подписа с Иван Тасев за три години

Младата звезда на Пирин Благоевград ще се присъедини към "армейците" през лятото

Арда е пред сделка с Емил Виячки от ЦСКА 1948

В началото на седмицата футболистът е бил в Кърджали

Черно море подписва с халф от Пирин след края на сезона

Аюб Абу е впечатлил Илиан Илиев

Пьотровски с предложения от три отбора в Германия

Според информации, Лудогорец ще иска поне 10 милиона евро за полузащитника

Пирин и Ботев Враца откриват плейофната фаза в първенството

Срещата е днес от 20:00ч.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки