Дунав отваря днес евространица №2

Вероятни състави на Дунав и Иртиш

Дунав отваря днес евространица №2

След 42 години Дунав Русе се завръща в Европа. Драконите излизат днес от 17:00 часа срещу казахстанския Иртиш в Павлодар в първи мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Воденият от Димитър Димитров-Херо тим е фаворит, но възпитаниците на Веселин Великов вече показаха с игрите -си през миналия сезон у нас, че не бива да бъдат подценявани.



След приказката в Първа лига, повтаряйки върховото постижение – 4-то място от 1975-а, донесло първото и единствено засега участие в турнирите, днес русенци ще напишат своята втора евространица. През есента на 1975 година те отпадат на 1/32-финалите от италианския гранд Рома след загуба с 0:2 в Рим и историческа победа в България с 1:0, като малко не стига на Дунав да докара сблъсъка до продължения.



Сега форматът на надпреварата е коренно различен и пред Дунав се открива не лоша възможност за първи отстранен съперник. Иртиш обаче веднъж вече е взимал скалпа на роден отбор. През 2013 година казахстанците отстраняват Левски в първия кръг на пресявките за Лига Европа, което тогава бе отчетено като сензация. До сблъсъка със сините тимът от Павлодар бе елиминирал само един съперник -полския Ягелония, година по-рано.



Основната задача, която в Дунав очертаха преди двубоя в Павлодар, е задължителното отбелязване на гол на чужд терен, който ще има двойна стойност за реванша на 6 юли. Старши треньорът Веселин Великов е наясно, че играчите му нямат нужния опит за евротурнирите, само двама са с мачове в ЛЕ – Христофор Хубчев и Андреас Васев, но вярва, че с много желание и себераздаване драконите могат да си тръгнат с усмивки от далечен Павлодар. Със сигурност дългото и изморително пътуване от едно денонощие няма как да не окаже влияние и именно свежестта се очаква да изиграе основна роля в сблъсъка. Температурата в часа на мача ще е около 28 градуса.



Дунав запази гръбнака на отбора, който гради още от В група, и показа, че умее да обърква сметките на фаворитите. Драконите взеха шестима нови през лятото, но въпреки това никой от тях не бе от голяма класа. Затова и Веселин Великов ще разчита на „старите кучета“ от миналия сезон. Единственият проблем е свързан с контузията на централния защитник Олексей Ларин, който остана в Русе. Вместо него в ариергарда се очаква да започне Петър Патев, който ще си партнира с Михаил Милчев. На десния бек официален дебют се очаква да запише Христо Попадийн. Все пак съществува и вариант, при който Милчев да е десен бек, а до Патев да действа Тейнур Марем, който в края на миналия сезон игра като централен защитник.



В средата на терена един от любимците на треньора – Самир Аясс, може да остане на пейката. Причината е, че той почти не е водил подготовка с тима заради ангажиментите си в националния отбор на Ливан. Реално Аясс е само на няколко тренировки, като не игра в нито една от двете контроли – с Берое и Етър. Вместо него в средата на терена е възможно да видим привлечения от ЦСКА Красимир Станоев. С оглед на съперника на Великов ще са му нужни играчи, които са по-подвижни, които могат да тичат повече и да се борят със здравите играчи на Иртиш. Затова и Аясс най-вероятно ще се появи след почивката. Останалите изпълнители са добре познати и промени едва ли са възможни.



Така приятната изненада от миналия сезон в Първа лига – Дунав Русе, ще се опита да поеме днес по своя нов път към историята.

 

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Левски на печалба, вижте финансовия отчет на „сините“

Ето какво пишат от „Герена“

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

Официално: Ботев (Пд) иска международен съдия за реванша с ЦСКА

Вижте отовреното писмо на "жълто-черните" до БФС

Бусато: Дербито е приоритет

Вижте какво каза вратарят на ЦСКА

Рик Джонатан: Хубаво е, че има конкуренция в Лудогорец

„Следвам моя път, това не е късмет, а работа“

Любо Пенев: Вниманието ни е насочено към първенството

„Имаше липса на концентрация“

Дерменджиев: Целта е дубъл

Гледаме към финала, призна треньорът на "орлите" след 4:0

Бойко Борисов и Витоша на полуфинал

"Тигрите" разбиха ФК Кюстендил с 3:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки