УЕФА дава €140 000 на Лудогорец от солидарност за ранното отпадане

Централата одобри схемата за разпределение на приходите в Шампионската за сезон 2012/13

УЕФА дава €140 000 на Лудогорец от солидарност за ранното отпадане
УЕФА одобри схемата за разпределение на доходите в Шампионската за сезон 2012/13, съобщи официалният сайт на организацията. Очаква се, че този сезон търговската брутна печалба от Шампионската лига и Суперкупата на УЕФА да достигне 1.34 млрд. евро.
 
От тази сума 55 милиона ще бъдат разпределени между участниците в плейофите, тъй като тя е била реализирана в периода 2009 - 2012 г.. Всеки от 20-те участници в този етап ще получи фиксирано плащане в размер на $ 2,1 милиона.
 
Според решението на Изпълнителния комитет УЕФА, прието на среща на 30 юни 2012 г. по препоръка на Комитета по клубни състезания, като знак на голяма солидарност между клубовете € 40 милиона от приходите от Шампионската лига ще се прехвърлят към участниците в Лига Европа. В допълнение, три милиона са заделени като плащания от солидарност към тимовете, претърпели поражение в квалификациите на Шампионската лига и Лига Европа през този сезон.
 
Приблизително 75% от печалбите, реализирани от продажба на медийни права и сключване на търговски договори, но не повече от 530 млн. евро ще отидат в клубовете. Останалите 25% са запазени за европейския футбол. Тези пари ще покрият организационни и административни разходи, като ще се извършат плащания за солидарност на сдружения, клубове и лиги.
Ако по-горните доходи надхвърлят 530 милиона, 82% от излишъка ще отидат в клубовете, а останалите 18% ще останат в УЕФА за покриване на посочените пера.
 
Размерът на нетните приходи, които ще бъдат прехвърлени към клубовете, са разделени в две категории: 500.7 милиона евро ще отиват за фиксирани плащания, а 409,6 милиона в различни части (в зависимост от маркетинговия басейн) ще бъдат разпределени сред участниците в груповата фаза на Шампионската лига, в съответствие с относителния дял на страната в телевизионния пазар. Средствата, отпуснати за всяка асоциация, ще бъдат разделени измежду нейните членове.
 
Всеки от 32-та участника в груповата фаза на Шампионската лига за сезон 2012/13 ще получи най-малко 8.6 милиона евро. Победителят в турнира може да очаква 37,4 милиона щатски долара, без да броим печалбите, реализирани в медийния пазар.
 
Всеки от 32-та клуба, участващи в груповата фаза, разчита на 8.6 милиона евро. Победата ще се донесе в касата на клуба още един милион евро и 500 000 евро за равенство.
 
Участие в осминафиналите ще донесе 3,5 млн. евро, в четвъртфиналите - 3.9 млн., в полуфиналите - 4,9 милиона. Победителят в  Шампионската лига ще получи допълнителни 10.5 млн. евро, а финалистът - 6,5 милиона евро.
 

В рамките на солидарните плащания влизат всички местни шампиони, които не са се класирали в груповата фаза на Шампионската лига. Отпадналите в плейофите ще получат по 200 000 евро. В допълнение, отборите, елиминирани в първите три квалификационни кръга, сред които е и Лудогорец, ще получат 140 000 евро. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки