Марин Чилич е първият финалист на Уимбълдън

Хърватинът обърна Сам Куери, след като загуби първия сет

Марин Чилич е първият финалист на Уимбълдън

 Хърватинът Марин Чилич ще играе за първи път през кариерата си на финал на турнира Уимбълдън, след като се наложи с 6:7(6), 6:4, 7:6(3), 7:5 над американеца Сам Куери на централния корт. На финала поставеният под номер 27 Чилич ще срещне победителя от мача между швейцареца Роджър Федерер и чеха Томаш Бердих.

 
Чилич, който стигна до титла в откритото първенство на САЩ през 2014-а година, спечели петата си победа от пет мача срещу Куери след точно три часа игра в Лондон. Хърватинът загуби изненадващо тайбрека в първия сет, след като се провали в това, в което е най-добър Ц собствения сервис. Той загуби три разигравания при свое подаване, но във втория сет се поправи и след 23 гейма игра Куери все още нямаше пробив, а Чилич стигна до такъв за 4:3, след което го защити и с лекота изравни резултата.
 
Чилич проби за втори път в мача за 2:1 в третия сет, но Куери моментално върна брейка и двамата стигнаха до нов тайбрек. Този път хърватинът не отстъпи на собствен сервис и записа два минипробива, защитени от успешно разиграване за 7:3.
 
Чилич загуби на собствено подаване за втори път в мача за 2:1 в полза на Куери в четвъртия сет, но върна пробива за 4:4, а след това стигна до нов такъв в 12-ия гейм, затваряйки срещата с втория си мачпойнт.
 
След като надви Куери, 28-годишният Чилич стана първият хърватин с финал на Уимбълдън от 2001-а година насам, когато Горан Иванишевич надви с 6:3, 3:6, 6:3, 2:6, 9:7 австралиеца Патрик Рафтър.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки