Откриха световното първенство по гребане до 23 години

В състезанието участват 854 гребци от 54 страни, разпределени в 326 лодки

Откриха световното първенство по гребане до 23 години

 С емоционална церемония в Античния театър на Пловдив беше открито Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години.

 
В състезанието участват 854 гребци от 54 страни, разпределени в 326 лодки.
 
Повечето от тях си направиха луд купон по време на Откриването, на което присъстваха главният секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков, заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков, председателят на организационния комитет Иван Попов, председателят на БФ Гребане Свилен Нейков, членът на изпълнителното бюро на Международната федерация по гребане (ФИСА) Патрик Ромбау и множество представители на местната власт.
 
"През последните години Пловдив се утвърди като отличен домакин на състезания от най-висок ранг. За първи път обаче сега два толкова значими шампионата като Световното по гребане и Европейското по кану-каяк за мъже и жени трябва да се проведат само в рамките на две седмици и с два дни разлика между края на едното състезание и старта на другото. И аз искам да изкажа задоволството си от екипната работа на двата организационни комитета, които успяха буквално за часове да преобразят Гребния канал и финалната кула", заяви Асен Марков.
 
Той подчерта още, че този шампионат е изключително важен, защото е генерална репетиция преди Световното първенство за мъже и жени, което ще се проведе през 2018 г.
 
Заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков изрази задоволство, че градът за пореден път посреща първенство от толкова висок ранг, което е доказателство за добрата оценка, която получаваме като организатори.
 
"Гребането е един от най-атрактивните и оспорвани спортове, а в нашия град за златните медали са се съревновавали едни от най-добрите в света. Надявам се да бъдем свидетели на постижения, за които дълго време да говорим. На успехи, които да запалят спортния дух при все повече деца, които да станат велики спортисти и да запишат имената си в историята на гребането", каза Титюков.
 
Световното първенство бе открито от члена на изпълнителното бюро на Международната федерация по гребане (ФИСА) Патрик Ромбау.
 
"Дълги години прекрасният Гребен канал и страхотният град Пловдив приемат тук състезания от най-висок ранг. Тук са се събрали най-добрите млади гребци на света и аз пожелавам на всеки един от тях да постигне заложените си цели и това, за което е подготвен", заяви Ромбау.
 
След официалното откриване "лодката на приятелството", заедно със знамената на всички държави-участници и техните представители, направи обиколка из Стария град на Пловдив. На нея автографите си ще поставят всички медалисти от Световното първенство.
 
В шампионата участват четири български лодки - Борис Йотов (скиф), Иван Колев (скиф, лека категория), Рангел Кацарски и Марио Симеонов (двойка скул) и Десислава Георгиева (скиф). 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки