Над 5000 празнуваха Международния ден на младежта във Варна (СНИМКИ)

Честванията завършиха с концерт, в който участваха едни от най-популярните млади изпълнители на България

Над 5000 празнуваха Международния ден на младежта във Варна (СНИМКИ)

 Министерството на младежта и спорта отбеляза за 10-та поредна година Международния ден на младежта. Той е обявен за такъв от Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) през 2001 г., а в България се чества на национално ниво от 2007 г. насам.

Целта му е да даде платформа за качествено младежко участие и овластяване на младите хора в България. Международният ден на младежта 2017 г. бе под наслов "България обича младите", а Варна бе избрана за домакин, поради факта, че през 2017 г. е Европейска младежка столица. Официалните гости на събитието бяха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, зам.-министър Ваня Колева, кметът на Варна Иван Портних и областният управител на Варна Стоян Пасев.

През целия ден над 5000 човека взеха участие в събитията, организирани от ММС и Община Варна. Жителите и гостите на Варна имаха възможност да се включат в сутрешен крос, Зумба танци и Канго Джъмпс. За желаещите, които искаха да се научат да свирят, младежите от Rock school преподаваха уроци по китара и други инструменти. Част от програмата беше и пърформанс от световно известния художник Моно Петра, който за първи път в България представи своята интерактивна Пасибокс "Стая" за рисуване и творчество. Над 30 бяха младежките организации, които представиха своята дейност чрез интерактивни игри по време на Младежкото изложение.
 

Честванията завършиха с концерт, в който участваха едни от най-популярните млади изпълнители на България. На сцената в Морската градина се качиха Кристиан Костов, който класира България на второ място на Евровизия 2017, поп певицата DARA, хип-хоп дуото Pavell & Venci Venc', финалистката в третия сезон на X Factor Невена Пейкова, братята Пламен и Иво и Михаела Маринова. Заедно с тях някои от най-успелите млади български спортисти, като Невяна Владинова (художествена гимнастика), Мирела Демирева (лека атлетика), Радослав Янков (сноуборд), Станимира Петрова (бокс), Елица Янкова (борба) и Панчо Пасков (фехтовка) отправиха специални послания към присъстващите.

Всички те бяха обявени за Младежки посланици на България.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки