Кралев за скандала в шахмата: Имало е целенасочена операция за източване на пари

„Тези пари ще бъдат търсени от юридическото лице Българска шахматна федерация"

Кралев за скандала в шахмата: Имало е целенасочена операция за източване на пари

Министерството на младежта и спорта ще търси дължимите от Федерацията по шахмат близо 2 милиона и 100 хиляди лева с помощта на прокуратурата. Това обяви министър Красен Кралев в специално интервю за Българската национална телевизия. „Това е най-значимият случай на злоупотреба с публични средства в областта на спорта. Компромиси могат да се правят, когато има сбъркана фактура, когато има сбъркана отчетност. Във всички федерации допускат грешки. Първо, никога в такъв голям размер, второ, тук говорим за целенасочено планирана операция за източването на тези пари. Няма как да регистираш офшорна компания със същото име в Словения, да дадеш данните на компанията и сметката. Да искаш от тях да ти плащат там и да не е планирана операция и да е случайност. И президентът на федерацията тогава Силвио Данаилов, и изпълнителният директор Николай Велчев прекрасно са знаели какво се случва. Ние сме категорични, че тази сума не е стигнала до Европейския шахматен съюз, както е видно от техните становища писма и документи, с които разполагаме. Видно е, че средствата са отишли на друго място. Няма спор по тази тема“.

Красен Кралев заяви, че Министерството ще подкрепи рестарт на шахмата в България, ако достатъчно клубове бъдат представени на евентуално учредително събрание. „Няма да допуснем заради тази неразбория - десет клуба да имат претенция, че имат претенцията да представляват останалите 60, след като не са се разбрали кой ще гиводи. Трябва голямата част от клубовете да се съберат, да има легитимност, да знаем, че болшинството от шахматната общност е представена. Трябва да си изберат ръководство и да сме сигурни, че всички лобита и фракции в шахмата са представени. Оттам нататък много бързо ще получат лиценз, много бързо ще получат и международна легитимация“, сподели още министърът на младежта и спорта.

Изпълняващият длъжността президент на Българската федерация по шахмат Иван Генов изрази надежда, че нова федерация би могла да бъде учредена в най-скоро време. На 19 август предстои отчетно-изборно събрание, а според Генов решенията, които ще бъдат взети, имат потенциала да се превърнат в крайъгълен камък за шахматното движение в България. „Надявам се на 19-и да убедя пълномощниците на шахматните клубове, които ще присъстват на отчетно-изборното събрание. От отчетно-изборно то да премине към събрание на клубове, учредяващи нова шахматна федерация, което да бъде като рестарт с цел обединяване и успокояване на хората, които се занимават с шахмат в България, за да може да работят спокойно. Това трябва да стане в събота“, каза Генов по телефона.

От БНТ съобщават, че е направен опит да се свържат с президента на федерацията в периода 2011 – 2014 година – Силвио Данаилов, но той не е отговарял на своя телефон.

В същото време министър Кралев обясни какви са следващите ходове на спортното ведомство. „Тези пари ще бъдат търсени от юридическото лице Българска шахматна федерация. Федерацията, която е била до момента, ръководството, което е било до момента. Съветвам хората, понеже знам, че ще има общо събрание, да не освобождават Силвио Данаилов и изпълнителният директор от отговорност. Защото този път ще бъде извървян до края. Всички документи, които сме събрали, ще бъдат предадени в прокуратурата, за да може те да се произнесат от гледна точка на това кой носи отговорност и как ще си я понесе“, допълни Красен Кралев.

Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

С дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, обяви министърът на младежта и спорта

WINBET с 50 лв. бонус при 50 лв. депозит за нови клиенти

Новите потребители на сайта winbet.bg ще могат да изтеглят сумата на бонуса след само три разигравания

WINBET предлага още възможности за по-високи печалби с новия VIP Bell Link джакпот

Още по-вълнуващо казино преживяване с избрани игри на EGT Digital на сайта winbet.bg

Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките

Китайски сблъсък за световната титла, Нургюл 7-ма в дебютното си участие

Ансамбълът ни с 6-о място на обръчи на СК в Баку

Вижте подробности

България ще има финалисти във всички категории в Прага

На Открития шампионат по спортна аеробика

Ева Брезалиева с 2 медала от Световната купа в Баку

Елвира Краснобаева остана пета на топка и седма на обръч

България с финалисти във всички категории на ОШ по спортна аеробика в Прага

Вижте подробности

Нургюл с реми в предпоследния кръг на Турнира на претендентките (ВИДЕО)

Българката измъкна половин точка от трудна позиция

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки