Европейски шампионат по СуперМото в Кюстендил този уикенд

Писта „Пауталия” се завръща на мотоциклетната сцена с двоен състезателен уикенд

Европейски шампионат по СуперМото в Кюстендил този уикенд

След пет годишно отсъствие от календара на БФ Мотоциклетизъм, тази седмица писта „Пауталия”, град Кюстендил се завръща на мотоциклетната сцена с двоен състезателен уикенд, който включва стартовете за Европейския шампионат по СуперМото и Републиканския шампионат в клас „скутери”. През последните години, съоръжението в полите на Осоговската планина претърпя множество промени свързани с увеличаването на асфалтовото покритие, удължаване на състезателната конфигурация, разширяване на зоните за сигурност и достъпа за публиката. Всичко това заслужено превърна писта „Пауталия” в любимо трасе за тренировки и състезания на много картинг и мотоциклетни пилоти от цялата страна.

СуперМото

Над 35 пилота от България, Турция, Румъния, Македония и Чехия се очакват тази седмица за участие във втория и третия кръг на Европейския шампионат по СуперМото в класовете SM Junior, S3 и OPEN. Първият кръг  на шампионата се проведе през април на пистата „Долна Митрополия”, Плевен, като дъжда и съответно мокрите условия определено затрудниха не-малко състезатели от всички кубатури. При най-малките пилоти, SM65, Християн Георгиев (КТМ, НСА Моторспорт) извоюва заслужена победа при своето дебютно участие в шампионата. В групата на 85-кубиковите, Кристиян Иванов (КТМ, НСА Моторспорт) надделя над Виктор Нейчев (КТМ, ЕърМакс Рейсинг) в битката за първото място, а трети се нареди пилота от Чехия Денис Флигр с машина Хонда. Най-бързия пилот от Турция – Арес Стефан Бенгич имаше сериозни шансове за подиумно класиране на грешка във втория манш го остави назад, с по-силна мотивация за идващия Кюстендил.

При пилотите от клас S3, Хакан Халми (МСК Севлиево, КТМ) безапелационно победи и двата мокри манша в Плевен през април, следван от Алекс Димитров (Мотоспорт Варна, КТМ), който набира сила в класа си и скъсява дистанцията към Халми и окупираното от него първо място през последните два сезона. Димитър Петров (Мотоспорт Сливен, КТМ) допълни изцяло българския подиум с третото си място при своя дебют в по-големия клас. При най-голямата кубатура 450сс на клас OPEN, Александър Георгиев (МСК Плевен, КТМ) нямаше сериозно предизвикателство в първия кръг на шампионата, като подиума допълниха съотборника му Веселин Иванов (Сузуки), като изненадата поднесе Георги Владимиров (Зедмото, Хонда), който се нареди трети.

В Кюстендил обаче се очаква голямото завръщане на Янко Ташев (СМК Ридо Самоков), дебюта на Владимир Попов и неговият брат Иван Попов, Владислав Димитров (Тийм Гис) – един най-бързите пилоти в клас СуперБайк на пистовия ни шампионат, както и Георги Георгиев (Текстил Рейсинг) който е един от доказаните топ пилоти в дисциплината мотокрос през последните няколко години.

Скутери

Състезанията в Кюстендил за групата на Скутерите се очертават едно интересно приключение, тъй като голяма част от пилотите са и състезатели в дисциплината картинг и доста добре познават кривите на пистата „Пауталия”. Лидерът в класирането Иво Михайлов (Пиаджо), по традиция се изправя срещу плевенската скутер лавина на Боян Петров, Митко Митков, братята Пламен и Димитър Христови, и компания, но този път ситуацията става особено интересна след подадената заявка за участие на 5 отлични пилота от Румъния. И скутерите, подобно на супермотото, отдавана не са се срещали в Кюстендил, така че уикенда ще бъде интересен.

Успоредно с изцяло състезателната програма тази седмица в Кюстендил, БФ мотоциклетизъм, съвместно с Министерство на Младежта и Спорт и МВР, стартира кампанията „Не сме сами на пътя”. Кампанията включва редица практически и теоритически семинари за повишаване на личната и обществена безопасност на практикуващите мотоциклетизъм, професионалисти и любители, което е крайно необходимо на фона на все по голямата масовизация на мотоциклетизма като феномен и за съжаление, паралелно увеличаващия се брой на инциденти с участието на мотоциклетисти в България.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки