Тенис федерацията подкрепи Спешъл олимпикс

Постави се началото на кампания за защита правата на децата

Тенис федерацията подкрепи Спешъл олимпикс

 Днес се постави началото на кампания за защита правата на децата в спорта като Българска федерация по тенис е първата спортна федерация, която партнира на Спешъл Олимпикс България.

„Ние като организация, която администрира един от най-масовите спортове не само имаме мисията да създаваме условията за спорт, да влагаме и инвестираме в най-талантливите ни деца, но и да гарантираме тяхното спокойствие по време на развитието и подготовката им“, заяви ген. секретар на БФТ Катерина Генова.  

„Ние трябва да съдействаме за осигуряването на безопасна среда за спорт. Има случай на навербална и физическа агресия от деца към деца на корта, от деца към длъжностни лица, в това число и съдии, от родители към деца, от треньори към деца или обратното. Това са особено притеснителни фактори, чийто корени са не само в конкурентността на спорта, но се крият в семействата, спортните клубове, общността и обкръжението. Тук идва и една особено важна роля на федерациите, а именно да образоват, чрез добри практики и подобни кампании да допринесат за намаляване на подобен тип негативни прояви свързани с децата в спорта. Спортът трябва да гарантира една спокойна среда за развитието на нашите деца“, допълни Катерина Генова.

Тя благодари за гласуваното доверие от страна на Спешъл Олимпикс България в лицето на Националния директор на организацията д-р. Христо Христозов и за съвместната работа през последните три години.

За първи път на предстоящите световни игри на Спешъл Олимпикс в Абу Даби от 14-и до 21-и март 2019 г. България има квота за двама атлети в тениса, за чиято подготовка до състезанието ще спомогне Българска федерация по тенис.

На провелата се днес международна конференция „Достъп до спорт: спортът-инструмент за социално включване“ беше подписана съвместна декларация за правата на децата в Спорта.

На специална церемония по време на конференцията ТК „Локомотив Пловдив“ получи годишната награда за спортен клуб №1 за развитие на спорта за хората с увреждания. Тенис клубът е един от дългогодишните партньори на БФТ в програмата за развитие на спорт за хора с физически и ментални увреждания. По време на събитието Председателя на Спешъл Олимпикс България – проф. Татяна Янчева обяви и предложения за нови членове на УС на организацията, сред които е и ген. секретар на БФТенис Катерина Генова.

Шиникова стартира с победа на турнир по тенис в Тунис

Глушкова отпадна след две победи в квалификациите

Гришо започва в Мадрид срещу чех

18-годишният Якуб Меншик победи Яник Ханфман с 6:4, 7:6 (3)

Надал отнесе тийнейджър на старта в Мадрид (ВИДЕО)

Испанецът ще се изправи срещу Алекс де Минор във втория кръг

Две българки се класираха за четвъртфиналите в Анталия

Стаматова стигна и до полуфинал на двойки

Григор коментира емблематична победа над Джокович

Вижте какво каза българинът

Български успехи на тенис турнир в Скопие

Вижте подробности

Надал не знае дали ще играе на "Ролан Гарос"

"Ще участвам, само ако усещам, че мога да постигна нещо значимо"

Стаматова с успехи на сингъл и на двойки в Анталия

Вчера успех на сингъл постигна и Росица Денчева

Жалко: Вики Томова отпадна драматично в Мадрид

Най-добрата българска тенисистка загуби след обрат със 7:5, 5:7, 4:6 от китайка

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки