Министър Кралев връчи официално лиценза на Сдружение „Българска федерация по шахмат 1928“

Вече има легитимна организация, която да администрира шахмата, изпаднал в изключително затруднена ситуация

Министър Кралев връчи официално лиценза на Сдружение „Българска федерация по шахмат 1928“

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи официално спортната лицензия на съпредседателите на Сдружение „Българска федерация по шахмат 1928“ – народните представители Иван Генов и Руслан Тошев.

Както е известно, през месец август тази година комисията по лицензиране на ММС отказа подновяване на лиценза на Българската федерация по шахмат заради констатирани нецелесъобразно изразходвани средства в размер на 2 097 461,43 лв. за периода от 2011 до 2014 г. и нарушения на нормативните разпоредби. От август до момента в страната нямаше легитимна организация, която да администрира шахмата.

С издаването на лиценз на „Българска федерация по шахмат 1928“ вече има легитимна организация, която да администрира този спорт, който беше изпаднал в изключително затруднена ситуация. Новата федерация има и голяма представителност на национално ниво, като обединява 62 клуба, развиващи този спорт, а подадените от нея документи отговарят на всички изисквания на Наредбата за реда за лицензиране на спортните организации в Република България.

„За мен бе изключително важно да решим максимално бързо въпроса с липсата на легитимна федерация, която да администрира българския шахмат. Издаването на спортната лицензия е първата, но много важна стъпка към решаване на проблемите на Вашия спорт. Фактът, че в Българската федерация по шахмат 1928 членуват 62 спортни клуба е доказателство, че шахматната общност иска да се обедини и да излезе от неприятната ситуация, в която изпадна“, заяви министър Кралев на срещата си с Иван Генов и Руслан Тошев. По думите му най-важните задачи пред новолицензираната организация са да даде ясен сигнал, че се разграничава категорично от досегашните методи на управление на българския шахмат и е отворена за приобщаване на всички шахматни клубове в страната, както и да възвърне международния авторитет на шахмата, след изключването на старата шахматна федерация от ЕШС и замразяването на членството й във ФИДЕ.

Съгласно Закона за физическото възпитание и спорта, спортната лицензия включва признаване от страна на държавата, че съответната спортна организация има компетенциите да осъществява дейностите, определени в Закона за физическото възпитание и спорта; правото на спортната организация да бъде подпомагана от държавата и общините за извършваните от нея общественополезни дейности; разрешение за спортната организация да изпълнява административни функции, свързани с регламентиране на съответния вид спорт; правото на спортната организация да организира и провежда състезания, да регистрира спортни резултати, да присъжда титли и да определя съставите на националните отбори.

Mеждувремeнно ММС продължава да води дело срещу юридическото лице с неподновена лицензия „Българска федерация по шахмат“ за възстановяване на незаконосъобразно и нецелесъобразно разходваните суми, които са отчетени с документи с невярно съдържание.
Нейков и Ангелова гонят финали през репешажи на ЕП по гребане

По-рано днес Кристиан Василев си осигури място в полуфиналите на скиф

Първият в България VIP Bell Link GRAND бе спечелен на сайта на WINBET

Късметлията спечели над 210 хиляди лева

Българин в преследване на олимпийска квота в гребането

Вижте подробности

Без наши на финалите на отделните уреди на Европейското по спортна гимнастика

Вижте подробности

Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

С дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, обяви министърът на младежта и спорта

WINBET с 50 лв. бонус при 50 лв. депозит за нови клиенти

Новите потребители на сайта winbet.bg ще могат да изтеглят сумата на бонуса след само три разигравания

WINBET предлага още възможности за по-високи печалби с новия VIP Bell Link джакпот

Още по-вълнуващо казино преживяване с избрани игри на EGT Digital на сайта winbet.bg

Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките

Китайски сблъсък за световната титла, Нургюл 7-ма в дебютното си участие

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки