Ал Атия и Съндърланд поведоха в рали Дакар

Стартира 40-то юбилейно издание на ралито

Ал Атия и Съндърланд поведоха в рали Дакар

 В Перу стартира юбилейното 40-то издание на прочутия маратон рали Дакар 2018. В продължение на две седмици състезателите ще се опитат да преодолеят близо 9 000 километра, 4 500 от които на специални участъци, на територията на три страни - Перу, Боливия и Аржентина. Надпреварата, която се провежда за десети път в Южна Америка, ще финишира на 20 януари в Кордоба.

Стартовият етап бе сравнително кратък - 31 км, но се проведе в трудни за преодоляване участъци и се оказа един от най-сложните дебютни в историята на съревнованието, а предстоят още четири на територията на Перу, всичките на много разнообразни и трудни терени. Зрителите видяха първи катастрофи, повреди и грешки. Трима автомобилисти, трима мотоциклетисти и трима пилоти на камиони въобще не успяха да го завършат.

Мотоциклетистът Жоаким Родригес претърпя инцидент още в началото и бе настанен в болница, но всичко с португалеца е наред. Лидерът и действащ шампион при мотоциклетистите Сам Съндърланд от тима КТМ поведе в генералното класиране. Британецът бе по-бърз от Адриен ван Беверен с Ямаха с 32 секунди и от третия Пабло Кинтаниля с близо минути. Първият етап в най-престижния клас "автомобилисти" бе спечелен от опитния 47-годишен катарец Насел Ал Атия, който изпревари с 25 секунди друг пилот на Тойота - холандецът Бернхард тен Бринке.

На третото място неочаквано се настани представителят на домакините Николас Фухс. Фаворитите от Пежо засега нямат нито един представител в десетката. Най-добър от тях се оказа Стефан Петерханзел, който завърши 11-и с изоставане от лидера две минути и 15 секунди. Сирил Деспре и Карлос Сайнц завършиха съответно 15-и и 16-и, въпреки че бяха само с няколко секунди по-бавни от Петерханзел. Себастиен Льоб пък имаше проблеми със спирачките и се нареди едва 27-и. Днешният втори етап край Писко е с дължина 267 км

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки