Ейдриън Нюи отказал 3 пъти на Ферари

"Аз бях в малко трудна позиция. Не исках да напускам Ред Бул, тъй като там се чувствах като у дома"

Ейдриън Нюи отказал 3 пъти на Ферари

 Техническият директор на Ред Бул Ейдриън Нюи призна, че общо 3 пъти е отказвал оферти от екипа на Ферари в кариерата си. Британецът е един от най-успешните дизайнери в историята на F1, като е печелил титли с Уилямс, Макларън и Ред Бул.

 
 „На 3 пъти бях много близо до това да отида във Ферари, разкри Нюи пред Sky Sports. – Първо, още докато работех в Индикар, от Ферари бяха решили да направят кола за този шампионат и ми предложиха да стана главен дизайнер на проекта. Аз прецених, че това няма да е правилното решение и им отказах.
 
След това нещата станаха доста по-сериозни, като Жан Тод ми предложи да стана технически директор през 1996 г. Към този момент имах оферти - да остана в Уилямс, да премина в Макларън или Ферари. Мислих много по въпроса, но имах младо семейство и реших, че искам да остана във Великобритания.”
 
 
Третото предложение идва през 2014 г. В предишните 4 сезона Нюи печели 4 титли с Ред Бул. Тимът обаче има сериозни проблеми със задвижващите системи на Рено, които не са достатъчно мощни и надеждни и е ясно, че "биковете" няма да могат да се борят за титлите през тази година.
 
„Беше очевидно, че Рено изостава много от Мерцедес и до известна степен от Ферари по отношение на двигатела, разказва още британецът. - А не се виждаше и как това ще се промени в скоро време. Изглеждаше, че Рено нямат желание да инвестират средства, за да решат проблемите. Това беше депресиращо и притеснително.
 
 
Аз бях в малко трудна позиция. Не исках да напускам Ред Бул, тъй като там се чувствах като у дома си и бях сериозно ангажиран с отбора от самото му начало заедно с Кристиан Хорнер, който успя да го изгради от останките на Ягуар до това, което е днес.“
 
Нюи обаче признава, че както не е искал да напуска Ред Бул, така и не е искал да бъде в позиция, при която по думите му е трябвало да действа все едно едната му ръка е завързана зад гърба, визирайки недостатъците на задвижващата система на Рено спрямо лидерите.
 
„Беше трудно решение, казва британецът. - От Ферари дойдоха с невероятна оферта, много атрактивна. Затова прекарах доста безсънни нощи, за да реша какво да направя. В крайна сметка реших, че ще допусна грешка ако напусна Ред Бул.“
ОФИЦИАЛНО: Хулкенберг ще кара за Ауди във Формула 1

Немският пилот напуска Хаас след края на сезона

Ейдриън Нюи си тръгва от Ред Бул след края на сезона

Един от основните двигатели на успеха на "биковете" напуска клуба след 18 години

Формула 1 умува за промяна в точкуването

Вижте подробности

Историческо: Ферари сменя червения цвят на болидите си

Скудерията ще носи синьо за Гран при на Маями

Обсъждат се революционни промени във Формула 1

Вижте какви са те

Трима пилоти във Формула 1 пред сериозни наказания

Сарджънт, Строл и Серхио Перес може да натрупат 12 наказателни точки

Глобиха Алпин за инцидента с механик в бокса

Стюардите в Китай наказаха френския тим с 10 000 евро

Луда надпревара: Верстапен над всички и в Шанхай (ВИДЕО)

Макс с 4 от 5 при завръщането на ГП на Китай

Верстапен не остави шанс на никого и в квалификацията в Китай

Ред Бул окупира първите две позиции за старта

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки