Гребането ще опазва природното наследство на ЮНЕСКО

Шефът на ФИСА призова и останалите федерации да се включат в инициативата

Гребането ще опазва природното наследство на ЮНЕСКО
Две седмици преди началото на олимпийските игри в Южна Корея, най-старата международна спортна федерация, тази по гребане – ФИСА, стана първата световна спортна федерация, която декларира, че ще опазва световното природно наследство от списъка на ЮНЕСКО, заедно с буферните зони на защитените обекти.
 
Като гарантира, че гребните състезания няма да се организират и провеждат с цената на увредена природа в обектите от списъка на ЮНЕСКО, световната централа изгражда нови стандарти за устойчиво управление на спортни състезания и показва, че спортните организации могат да играят ключова роля за опазване на едни от най-ценните природни места по света.
 
"Декларирайки, че ще опазва най-ценната и уникална природа по света, ФИСА показва, че е истински лидер в областта на спорта и че нашите любими спортове не може да се провеждат с риск за безценните природни обекти и загубата им за хората и за природата”, посочва генералният директор на WWF Марко Ламбертини.
 
Жан-Кристоф Роланд, президент на ФИСА, допълва: 
 
„Гребането е спорт, неразривно свързан с природата и ние си даваме сметка за нуждата да пазим природните обекти. ФИСА се надява, че останалите международни спортни организации ще ни последват, поемайки задължението да пазят тези така ценни места по света“, каза босът.
 
Местата от природния списък на ЮНЕСКО са най-значимите в природно отношение в света. Строителството, инфраструктурата и отпадъците, свързани със спорта, могат пряко да застрашат изключителната стойност на техните естествени ценности и да причинят непоправими щети и загуби. 
 
Световната гребна федерация е първата, която отговаря на опасенията, повдигнати от ЮНЕСКО, за минали отрицателни въздействия от различни спортове в обектите на световното наследство. 
 
"С акцента върху предстоящите зимни олимпийски игри други спортове трябва да последват ФИСА в приемането на политики, които устойчиво управляват риска при спортни събития и свързаното с това развитие на инфраструктурата за околната среда. WWF призовава всички спортове да се ангажират с опазването на обектите на ЮНЕСКО за световно наследство", допълва Ламбертини.

 

Ети Стефанова започна с победа на Европейското по шахмат

Българките записаха 4 победи

В Париж изпробват видеонаблюдение с изкуствения интелект за Олимпиадата

Вижте подробности

Отбори от 20 държави се впускат в турнир по петанк край Варна

Звездата-инфлуенсър Танги Пенин ще покаже техниките на любимата игра на терените в курорта „Св.Св.Константин и Елена“

Валентина Георгиева 15-а в квалификациите на греда

Вижте подробности

Ризов се размина с финала на пушка от 3 положения на СК в Рио

Българинът не успя да вземе олимпийска квота

Шефът на европейския хандбал: С нетърпение гледаме към България и Варна

Българите научиха съперниците си за предстоящите у нас две първенства по плажен хандбал

Нургюл Салимова с четвърто поражение в Торонто

Тя отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру

Френски министър разкри дали откриването на Олимпиадата ще е на "Стад дьо Франс"

Вижте подробности

Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки