Автомобилни състезатели спечелиха награда за пътна безопасност

Конкурсът се проведе за седма поредна година

Автомобилни състезатели спечелиха награда за пътна безопасност

Снощи дрифт състезателите Mirafiori Team бяха наградени за кампанията „Овладей пътя“ от Фондация "Годишни награди за пътна безопасност“.

Това стана на официална церемония в хотел Шератон.

Конкурсът се проведе за седма поредна година, като участниците в него бяха над 60 в общо 6 категории. Сдружение Мирафиори се отличи с награда за първо място в категория „Инициативи за пътна безопасност от неправителствени организации“ за кампанията си за усъвършенстване на шофьорските умения „Овладей пътя“. Сред номинирaните бяха още СБА, Български Червен Кръст, сдружение „Трансформатори“ и други.

Инициирана от Mirafiori Academy, кампанията „Овладей пътя“ стартира през ноемри 2017г. в центъра на гр. София пред Национален стадион „Васил Левски“. Мисията на организаторите е да допринесат за намаляване на инцидентите по пътищата чрез насочване на шофьорите към продължаващо обучение и практически уроци за усъвършенстване на уменията зад волана. Участниците в кампанията подкараха специално подготвените автомобили, оборудвани с гуми по технология, чрез която се симулира движение върху лед и сняг.  Под инструкциите на професионалните пилоти, те се учиха как на практика да овладяват автомобила в зимната хлъзгава обстановка и какви са правилните реакции при загубата на контрол и сцепление. Преди това всеки от присъстващите премина през теоретичното обучение за безопасно шофиране, което дава базови насоки и познания за ситуациите на пътя и управлението на автомобила. Зад кампанията застанаха СБА, сп. „Top Gear“, BMW Клуб България, Автомобилисти, Българска асоциация на пострадали при катастрофи и популярни личности сред които 100 кила, Орлин Павлов, Ники Илиев, Наско Михайлов, Миро от Биг Брадър и други.

Отборът планува да продължи кампанията си „Овладей пътя“, да я разшири и проведе из цялата страна. Желанието им е да достигнат до колкото се може повече шофьори, така че те да подобрят реално уменията си зад волана чрез теоретична и практична подготовка. 

Mirafiori Team е най-големият и популярен дрифт отбор в страната. Сред атлетите му са двукратният европейски шампион Александър Язов – Матрицата, Стефан Цанков - Арчи – вицешампион на България, Стефан Зашев и Ивайло Алексов. В противовес на общоприетото мнение, дрифт състезателите и автомобилните фенове са сред най-загрижените за безопасността на пътя и се отнасят изключително сериозно към знанията и уменията, които трябва да имат, за да са безопасни на пътя и към това какво трябва да бъде тяхното поведение като участници в движението. Шофьори на пътя и пилоти на пистата, състезателите на Mirafiori се проявяват като социално ангажирани личности и в други каузи, в които чрез своя пример насочват желаещите да практикуват автомобилни спортове към определените за целта места и работят за създаване на възможности за допълнително усъвършенстване на уменията на шофьорите и промяна на тяхното мислене. 

„Ние от Мирафиори вярваме, че можем да променим мисленето на българския шофьор, да го направим по-отговорен и по този начин да допринесем за намаляването на инцидентите по пътищата.“ Това заяви след церемонията Явор Алексов, основател на Mirafiori. 

Испанец пренаписа историята на Мото GP

Вижте подробности

Маверик Винялес спечели спринтовото състезание в MotoGP на пистата в Остин

Вижте подробности

Рекорден брой отбори на "EKO 12 часа на България"

Вижте подробности

Потвърдено: Собствениците на Формула 1 взеха и MotoGP

Сделката ще бъде завършена до края на календарната година

Севлиево ще бъде домакин на кръг от републиканския шампионат по мотокрос

Вижте подробности

Цолов 21-и на спринта в Мелбърн

Основното състезание е в неделя

Цолов с шесто място в квалификацията в Мелбърн

Той ще стартира девети в спринта след наказание

Никола Цолов с глупост в Мелбърн, наказаха го с три места

Българинът умишлено избута съперник в стената

Александър Томов: За мен е чест да участвам в Европейския рали шампионат през 2024г.

"Амбициран съм да се представя достойно и се надявам да зарадвам всички българи с изявите си", сподели рали талантът от Плевен

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки