Красен Кралев: Сани беше блестяща, трябваше малко повече да рискува на финала

"Там, където има успехи, правим всичко възможно да се увеличи финансирането"

Красен Кралев: Сани беше блестяща, трябваше малко повече да рискува на финала

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна днес с българските олимпийци на Игрите в Пьонгчанг. В олимпийското село той беше посрещнат от Белчо Горанов, заместник-ръководител на българската делегация и генерален секретар на БОК, и от Румяна Динева, шеф на мисия. Присъстваха част от българските спортисти в Пьонгчанг, заедно с техните треньори, които в този момент не бяха по спортните комплекси на подготовка. Кралев определи досегашното представяне на Игрите като много добро. В специално интервю за БНТ той сподели, че звездите ни в отделните дисциплини са изключение от правилото.

 
- Министър Кралев, имахте възможност да се видите с българските спортисти, в какво настроение ги намирате?
 
- С част от отбора. Биатлонистите са добре, имат още стартове. Имаха малшанс в началото. Мисля, че представянето им беше нелошо. Владо Илиев и Краси Анев имаха малшанс в стрелбата. 
 
- Като цяло как ще коментирате българското предтавяне?
 
- Много силна е конкуренцията. Разбира се, нашето представяне не можем все още да го коментираме, защото има още български спортисти. Там са нашите най-големи очаквания - разбира се, за представянето на Радо Янков. Сани Жекова беше блестяща, трябваше малко повече да рискува на финала. Може би щеше да се поздрави с по-предно класиране, но все пак това, което направи, е достойно за възхищение и заслужава адмирации. Зографски също се представи много добре. Алберт също до момента е в рамките на очакванията. Искахме да е сред първите 30 и успя да се класира. Големите стартове на Радо Янков тепърва предстоят, стискаме му палци и да можем да се зарадваме на едно по-успешно представяне от негова страна. Медали очакваме на Зимните игри от един-двама спортисти. Натоварването е огромно, нека да се концентрират. Ще говорим след представянето, преди това няма нужда - той е достатъчно мотивиран и интелигентен. С треньора си имат перфектен терен. Нека да ги оставим на спокойствие. Важна е концентрацията. Виждате, че звездите ни, които се появяват в различните дисциплини, по-скоро са изключение от правилото, отколкото закономерност. Появи ли се някакъв талант, полагаме необходимите грижи, но без сериозни съоръжения няма как да разчитаме да представяне от младите таланти. В шорттрека също се работи, но преди приключване на реконструкцията на Зимния дворец не може да се разчита на сериозно поколение след Евгения Раданова.
 
- Нали до 2022-а сам казахте да се подготви едно талантливо поколение. До следващите зимни олимпийски игри ще можем ли да очакваме не от един човек медали, а от повече?
 
- Дай, Боже! Трябва да сме адекватни като министерство на това, което показват талантите. Там, където има успехи, правим всичко възможно да се увеличи финансирането - както е в сноуборда. Имаме специална програма за учители и инструктори по сноуборд. Има ли български звезди - децата проявяват интерес към съответния спорт. Не трябва да изтърваваме вълната. По същия начин беше в шорттрека. Правим всичко възможно да обръщаме внимание на младите. Разбира се, много трудно можеш да компенсираш пропуснатото през годините. Радващото е, че не само в зимните спортове, а и в останалите има една много силна млада вълна от спортисти, които са надеждите на България за едно по-добре представяне и в следващите Олимпиади.
 
- Един въпрос, който не подминава последните големи форуми, а именно - за участието на руските спортисти. Малко преди началото на Зимните игри беше взето решение да не се допуснат тези, чиито забрани бяха отменени. Какъв е коментарът Ви по този въпрос?
 
- Не мога да коментирам. Ситуацията там е ясна. Имаше определени изисквания от WADA, които трябваше да бъдат изпълнени, а руснаците отказаха. Така че съвсем закономерно се стигна до това решение. Предварителните нагласи бяха за по-тежко наказание, самите руснаци трябва да са доволни от това, което постигнаха. Да не забравяме, че в този случай говорим за доказана намеса от страна на държавата, за организирана система. Това е ключът. Ако бяха признали резултатите от доклада на Макларън, нямаше да се стигне до тук.
ФИС няма да признае за световен рекорд скока на Кобаяши от 291 метра

Японецът направи невероятното постижение на специално изградена за събитието шанца

Лас Вегас записа втори успех над Далас в плейофите на НХЛ

Вижте подробности

Министър Глушков поздрави БФ ски за 100-годишнината

Имате всички основания да посрещнете празника с удовлетворение и гордост

БФСки тържествено отбеляза 100-годишния си юбилей

Министърът на спорта Георги Глушков също награди Цеко Миневс почетен плакет

Александър Георгиев блести с 27 спасявания за Аваланч

Вратарят изигра ключова роля за успеха с 5:2 над Джетс

ОБЗОР: Алекс Георгиев инкасира 7 гола в плейофите (ВИДЕО)

Вижте всички резултати от НХЛ

Каролина и Бостън започнаха с домакински победи плейофите в НХЛ

Вижте подробности

Яромир Ягър с нов рекорд

Вижте подробности

Резултатите в НХЛ

Ето как приключиха битките на леда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки